Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2014 i Teknologin omformar arbetslivet i Den moderne industriarbeideren: operatør i ny teknologi

Den moderne industriarbeideren: operatør i ny teknologi

«Ikke ryker det, ikke lukter det og ikke er det folk å se, hva er det dere holder på med?» Er spørsmålet direktøren for Herøya Industripark ofte får fra tilreisende utlendinger. Omstilling, effektivisering og ny teknologi har gjort gammel industri konkurransedyktig i et globalt marked og arbeiderne til kunnskapsorienterte operatører.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Herøya Industripark

Herøya industripark

- Her er det ikke mye roboter. Her er det kjemi og prosesstrinn. Her er det høye temperaturer, og gass, inndamping, kolonner, stoffer, gasser, væsker. Det er det som er prosessindustri, sier direktør Thor Oscar Bolstad i Herøya Industripark.

Herøya Industriparken huser noen av Norges ledende prosessindustribedrifter. Herfra går 80 prosent av produksjonen til eksport. Totalt omfatter industriparken over 90 bedrifter som sysselsetter 2500 personer. De fleste er små bedrifter med under ti ansatte. Mange av dem tilbyr tjenester som er avskallinger fra de store bedriftene, og som har funnet nye markeder. Lokomotivene er de store prosessindustribedriftene.

- Hva er fordelen med en industripark?

- Det er fantastisk å ha en tomt på halvannen kvadratkilometer øremerket og bygget opp for industri. Det betyr at du i bunn har en infrastruktur her som du ikke finner andre steder. Hvis du skulle bygge en fabrikk og trenge vann i store mengder, strøm i store mengder, dampforsyning, en kai, en veiforbindelse, arbeidskraft som kunne gå skift, så har denne parken alle de elementene. Vi tror at hvis vi skulle bygge en liknende park med strømforsyning og vannforsyning, ville vi måtte bruke i størrelsesorden noen titalls milliarder kroner. Alt dette ligger her fra før. Det er bare å koble seg på. Det er femti meter til prosessvann i x antall kubikk per time, du har stor kapasitet i kraftnett med redundans som gjør at man har lave etableringskostnader. Vi har en tomt som er egnet til industrielt formål, og du har ikke andre naboer å ta hensyn til. Dette er industri. 

- Vi har en industrikultur i regionen. I familien er vi vant med at folk går skift. Det er ikke alle steder i Norge det er slik, og så er det en rekke leverandører som kan industri rundt deg.

- Når jeg hører industribyggerne ved åpninger liste opp hvorfor de valgte Hærøya og Grenland, er det disse hovedområdene de snakker om. I tillegg til at det i Norge er fornuftige kraftpriser, politisk stabilitet og gode forhold mellom industriarbeider og ledelse. Dette forholdet, den norske modellen, som det er snakket mye om i den senere tid, har vi levd med og erfart i årevis.

Prosessindustrien som er etablert på den gamle Norsk Hydro tomten møter nye utfordringer når det gjelder miljø. Hvordan påvirker det industrien?

- Jeg opplever at fordelen med denne type industri er at de har vært flinke til å være i forkant. De får pay back for å jobbe i et høykostland. Når prosessene er så effektive, betyr det at de må være gode på miljø- og på energiområdet.

Les mer om Herøya Industripark
Fakta om Yara

Yara International ASA er verdens største leverandør av mineralgjødsel og bidrar til matforsyning og fornybar energi til verdens befolkning. Yara ble grunnlagt på Notodden i 1905.  

I dag har selskapet over 9000 ansatte og virksomhet i mer enn 50 land. 

Les mer:
h
This is themeComment