Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2015 i Nordisk håndsrækning til unge udenfor i Brobygning til uddannelse hjælper unge på vej
Brobygning til uddannelse hjælper unge på vej
tema

Brobygning til uddannelse hjælper unge på vej

| Tekst: Marie Preisler, foto: Tomas Bertelsen

Dansk succes med at støtte sårbare unge til at få en uddannelse. Mentorstøtte, undervisning og hjælp til praktikplads letter den svære overgang til studie og job.

25-årige Simon Bondorff Rasmussen har prøvet at kikke ned i et sort hul. I dag ser han lyst på fremtiden. Han er del af det statslige danske projekt Brobygning til uddannelse, og det har hjulpet ham i gang med en uddannelse til VVS-montør.

- Det er fantastisk at være kommet i gang, og jeg er rigtig glad for den uddannelse, jeg nu er ved at tage, siger Simon Bondorff Rasmussen.

Han har været del af projekt Brobygning til Uddannelse via et delprojekt, Way2Go på Teknisk Erhvervsskole Center, TEC, på Frederiksberg i København. Da Simon Bondorff Rasmussen startede i Way2Go, var hans mod på livet ikke særlig stort. Han var på kontanthjælp og lå med egne ord mest på sofaen og røg meget hash.

- Jeg mistede sin mor for et par år siden og fik en mindre depression og et hashmisbrug. Det var et sort hul, der bare blev dybere og dybere.

Fik mentorhjælp til praktikplads

Projektet er målrettet unge ledige mellem 18 og 29 år på uddannelseshjælp, det vil sige ikke de stærkeste og heller ikke de mest udsatte unge. Simon Bondorff Rasmussen er en af de 3000 unge i denne gruppe, som projektet har støtte til uddannelse i kraft af et unikt tæt samarbejdet mellem den unge, jobcentret, erhvervsskolen og arbejdsmarkedet og med mentorer som bindeled.  

Simon Bondorff Rasmussen med to studiekamrater 

Simon Bondorff Rasmussens mentor i projektet har både hjulpet ham med at afklare sine ønsker til uddannelse og erhverv, og da han fortalte sin mentor, at han godt kunne tænke sig at arbejde i et VVS-firma, skaffede mentoren ham kontakt til et VVS-firma. 

- Min mentor har været utroligt god til at få mig ud og i gang. Et kvarter efter at jeg fortalte, at jeg var interesseret i VVS, havde min mentor fået kontakt til et konkret VVS-firma, og han har også støttet mig til at give den en skalle og gøre et godt indtryk. 

I første omgang var Simon Bondorff Rasmussen i VVS-firmaet i en uge for at få indblik i, hvad det er i praksis indebærer at arbejde på den type arbejdsplads. Simon Bondorff Rasmussen var begejstret, og glæden var gensidig: VVS-firmaet inviterede ham til at være der en uge mere og tilbød ham derefter en læreplads. Uden en mentor havde Simon Bondorff Rasmussen næppe fået den succesoplevelse, vurderer han selv:

- Jeg mødte ti minutter før arbejdstid for at gøre et godt indtryk, og det må jeg have gjort, for jeg er nu  ansat som voksenlæring.

VVS-uddannelsen består dels af praktisk, dels af skoleforløb, og Simon Bondorff Rasmussen var især spændt på mødet med VVS-montørerne i det firma, han nu er ansat. Han var lidt bange for, om han kunne leve op til forventningerne, for han havde ikke haft et arbejde længe.

En anden hurdle for mange unge i projekt Brobygning er at skulle på skolebænken igen. Mange har ikke gode erfaringer med skole, og har svært ved at komme op om morgenen eller rager uklar med lærere og andre elever. Simon Bondorff Rasmussen er netop startet på skoledelen af sin uddannelse, og har ikke oplevet overgangen som svær. Men hans mentor har også været med ham henne på skolen, og de har sammen talt med studievejledere og lærere.

- Jeg var nok ikke kommet så langt uden en mentor, der kunne give mig det sidste skub til at komme ud og tale med folk, og jeg vil varmt anbefale mentorhjælp til unge som mig. Det har været en kæmpe hjælp.

Fra gaden til skolen

Simon Slott May

 

Den vurdering deler 20-årige Simon Slott May, der også har været del af projekt Brobygning til Uddannelse og nu er halvvejs i en uddannelse til elektriker:

- Uden projektet ville jeg nok stadig rende rundt med vennerne på gaden uden at tage en uddannelse og bare have småjobs, når jeg manglede penge. 

Han blev del af projektet, da han på et tidspunkt manglede penge til husleje og gik ned på jobcenteret. Her blev han tilbudt et konkret brobygningsforløb, Way2Go, og sagde ja.

Simon Slott May har været i andre projekter for unge uden job og uddannelse, og synes bedst om Way2Go på grund af den måde, brobygningsforløbet bruger mentorer:

- Mentorerne i Way2Go ser mig ikke bare som en sten i muren. De bekymrer sig om mig og hjælper med alt muligt, der ellers ville være uoverskueligt, eksempelvis at skrive en ordentlig ansøgning og at tage kørekort, som jeg var nødt til for at få min læreplads.

En anden fordel ved Way2Go-forløbet er, det har hjulpet ham til at sætte jobmål for sig selv:

- Jeg har altid arbejdet meget, men jeg har aldrig vidst, hvad jeg lavede. Det gør jeg nu, og det giver en helt anden motivation i hverdagen til at stå op og gå på arbejde eller i skole.

Han føler sig nu så godt på vej, at han kun har marginal kontakt med sin mentor. Indimellem kører han forbi mentorens kontor og siger hej, og det er vigtigt at kunne:

- Jeg klarer mig selv nu og har endda et ekstra job ved siden af uddannelsen. Jeg er telefonsælger og har i flere måneder været den bedst sælgende medarbejder i min afdeling. Men det er rart at vide, at min mentor stadig er der, indtil jeg er helt færdig med min uddannelse.

De svære overgange

Både Simon Slott May og Simon Bondorff Rasmussen bor alene uden familie i egen lejlighed, og de fortæller begge, at de tidligere har haft svært ved at få klaret de praktiske dagligdags udfordringer, der følger med voksenlivet, eksempelvis at komme op om morgenen. Det er de ikke ene om. Mange sårbare unge behøver ret basal støtte til lavpraktiske ting i en overgangsfase, indtil de er godt i gang med uddannelse, vurderer Way2Go, som opererer med så kalte fastholdelsesmentorer. Titlen er valgt med omhu, for det er præcis hjælp til fastholdelse, den unge behøver mest. 

Det er typisk overgangene til noget nyt, denne gruppe unge har svært ved, og hvor de har brug for støtte for ikke at give op på halvvejen.

Projektet afskiller sig fra andre projekter for unge ledige ved, at mentorerne har skarpt fokus på at hjælpe den unge med de ting, der hjælper til at færdiggøre en uddannelse, hvor mange andre projekter har et bredere sigte. 

Resultaterne i Way2Go er så gode, at det er blevet et permanent tilbud til kommunerne, oplyser Ulla-Birgitte Nies, faglig pædagogisk leder på TEC, der samarbejder med ti jobcentre. Det betyder, at kommunerne i dag betaler for at få unge igennem et brobygningsforløb med henblik på, at få dem i gang med og fastholdt på en uddannelse. 

Se alle artiklene i tema

 
arkivert under:
h
This is themeComment