Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)

Nordjobb fyller 30 år

Om Nordjobb hade upprättats av arbetsmarknadspolitiska skäl hade det nog aldrig överlevt i 30 år. Men att skaffa ungdomar korttidsjobb i ett nordiskt grannland handlar om mycket mer än det.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Gyllenhammar kom med förslaget

Det var den svenska Volvo-chefen Pehr G. Gyllenhammar som ledde gruppen som bland annat föreslog att Nordjobb skulle upprättas. (Faksimil från en ledare i Aftenposten ovanför)

Fakta

Det första året, 1985, organiserades Nordjobb av ett konsultföretag i Stockholm, AB Samhällsrådet. Föreningarna Norden medverkade i fritidsverksamheten i bl.a. Stockholm, Helsingfors samt i Göteborg. Totalt deltog drygt 1 000 ungdomar i Nordjobb det första året.

Projektet utvärderades på hösten 1985 och i samband med detta diskuterades den fortsatta organisationsformen. Det beslöts att en stiftelse skulle bildas med Föreningarna Norden och Stiftelsen för industriellt utbyte som parter samt med Nordiska ministerrådet som observatör i dess styrelse. Den 1 december 1985 övertog Stiftelsen Nordjobb ansvaret för projektet med de nationella föreningarna som operatörer.

Inledningsvis finansierades Nordjobb med medel som samlats in från näringslivet. Framförallt från de företag som fanns representerade i samarbetsgruppen. Allt eftersom projektet fick en mer permanent karaktär ökades bidraget från Nordiska ministerrådet och 1989 avvecklades Stiftelsen Nordjobb.

Nordiska ministerrådet garanterade projektets basfinansiering och projektledaransvaret övergick till Föreningarna Nordens förbund. Även fortsättningsvis får Nordjobb bidrag från näringslivet, bilaterala fonder och nationella myndigheter.

h
This is themeComment