Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i 100-årsbølgen treffer Nordens arbeidsliv i Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år
Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år
tema

Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år

| Text: Bengt Östling, foto Cata Portin

- Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen och Niinistö!

Vappu Berggren har inga problem med att räkna upp samtliga presidenter under Finlands självständighetstid. Själv är hon bara en månad yngre än sitt fosterland Finland.

Den 6 december 1917 godkände Finlands lantdag en självständighetsdeklaration, och Finland blev självständigt från Ryssland. En månad senare föddes Vappu.

Före det var Finland ett storfurstendöme i det ryska kejsardömet i drygt hundra år (1809-1917), och tidigare en del av Sverige.

Det började med ett krig

Vappu Berggren föddes i januari 1918. Samtidigt inleddes inbördeskriget i Finland. Storbönderna, de vita, drabbade samman med de röda arbetarna - med krig och ett stort antal döda, speciellt bland de röda förlorarna, som följd. 

Vappus liv har varit enkelt, utan stor dramatik, enligt henne själv. Att snart bli hundra år känns inget extra, att vara lika gammal som Finland är också som det är.

”Du är gammal när ditt barn är 73”

När vi träffar Vappu Berggren i hennes hem har hon besök av sina barn, stödtrupperna.

-Det är då man märker att man är gammal, när det äldsta barnet är 73, och de övriga barnen är i pension. Det känns galet, skämtar Vappu Berggren.

Foto: Cata Portin

Hon bor envist kvar i sitt eget hem, en stor träbyggnad en bit från centrum av Punkalaidun kommun.

Arbete

Det var här hon började jobba på kafét som sjuttonåring. Hon skulle få en ko som belöning om hon jobbade i tio år. Men efter sex år fick hon en man i stället och lämnade jobbet.

Kaféet lades ner under kriget på 1940-talet, då det inte fanns några varor att sälja. Ransoneringen av livsmedel och lyxprodukter var hård. Efteråt kom huset till försäljning och hon flyttade in med sin man.

Och här har hon bott sedan dess.

Nu är huset  moderniserat, men gamla vedspisar och liknande finns kvar.

-Det känns inte så konstigt att bo på den gamla arbetsplatsen, här trivs man, säger Vappu Berggren. Bort vill hon inte flytta.

Förr fanns det barn

Under år 2016 dog det fler mänskor än det föddes i Finland.

Två undantag finns i tidsperioden. Både under kriget 1918 och under krigsåren 1939-1945 var de döda fler än de födda.

Efter kriget föddes de stora årskullarna, tillkomna i glädjen och den nya tryggheten om bättre tider efter kriget mot Sovjetunionen. Största delen av den generationen har redan gått i pension, resten drömmer om det.

Finland blir allt äldre, det är en sak som har förändrats.

Förr fanns det många barn i kommunen. Vappu själv har fött fem barn. Efter det har det kommit tio barnbarn och sjutton barnbarnsbarn. Det är liv och rörelse när de kommer på besök, konstaterar Vappu Berggren.

Foto: Cata Portin

Hon behöver numera en rollator för att komma fram i huset, som är handikappanpassat. Hon får hjälp från den kommunala hemsjukvården tre gånger i dygnet.

Receptet: ett enkelt liv?

Hon återkommer flera gånger till hur lite hon kan berätta. Livet har varit enkelt. Hon har huvudsakligen varit hemkommunen trogen, och rest ganska lite. Sverige är det enda utland hon har besökt. En gång har hon flugit, på inrikesrutten från Helsingfors till Joensuu.

- Numera förs till och med småbarn till utlandet. När jag var 13 år fick jag för första gången besöka en tågstation, för att se ett tåg. Bara titta på tåget, vi skulle ingenstans, livet var enklare då. Vappu minns det som ett skojigt och spännande minne.

Migrationsvågor fanns också förr

Riktigt många åkte till Sverige för att jobba på 70-talet, också från Punkalaidun, men det blev inte aktuellt för Vappu och hennes man.

Under kriget på 1940-talet sändes många krigsbarn till Sverige, det var brist på allting i Finland.

Efteråt kom också den första invandringsvågen till Punkalaidun – de karelare som måste lämna sina hem på det området som övergick till Sovjetunionen.

Kriget minns Vappu som en dyster tid. Många män stupade, det blev fler och fler hjältegravar på gravgården. Också en av Vappus bröder dog i kriget. Hennes man var befriad från fronten mot Ryssland, men jobbade istället på hemmafronten.

 

”Skulle gärna leva samma liv en gång till”

 

Äldre människor i Finland brukar betecknas som nöjda, och det bekräftar Vappu.

-Visst är jag nöjd med mitt liv, mycket nöjd. Jag ångrar ingenting, och skulle gärna leva samma liv en gång till.

 Finlands hundraårsjubileum känns inte så extra.

-Det firas av andra. Men det är klart, världen har förändrats väldigt mycket på 100 år.

Folk har det bättre än förr. Det var fattigare då, men folk var nöjda med det de hade. Det fanns jobb för alla. Allt gjordes för hand och med hästkraft under långa dagar.

 

Lättare arbete – maskinerna viktiga

Arbetet idag verkar lättare, med så mycket teknologi och maskiner som underlättar.

Vilken maskin som underlättar Vappus liv mest är svårt att säga.

 Mobiltelefonen för kontakterna kanske. Bilar istället för att som förr gå långa sträckor eller åka med häst. Kylskåpet för att få hållbar mat. Eller elektriciteten, det fanns inte i hennes barndomshem. Eller kanske televisionen, som ändå inte är så viktig,

-Underhållningsprogrammen görs för allt yngre mänskor, det finns ingenting på tv för oss äldre, klagar Vappu Berggren.

Längre arbetskarriär svårt för många

När Vappu gick i pension hade hon jobbat som sömmerska i 15 år. Det jobbet lämnade hon utan större saknad som 65-åring. Men man får intrycket att hon, liksom de flesta kvinnor på landsbygden alltid har haft något jobb att utföra i hemmet, om inte annat så sömnad, handarbete och odlingar på gården.

Vappu Berggren hör till de relativt välmående åldringarna. Som 97-åring måste hon ändå sluta gå på gym. Nu behöver hon rollator, och måste vårda sin diabetes. Hemsjukvården besöker henne tre gånger om dagen – barnen kommer däremellan. Annars skulle det knappast vara möjligt att stanna hemma.

Allt fler hundraåringar

I Punkalaidun har kring 30 procent av befolkningen fyllt 65, som är finländsk folkpensionsålder. I hela landet är motsvarande siffra under 20 procent. Man förstår gott att kommunpolitikerna ser sig tvungna att söka efter nya invånare, gärna stora barnfamiljer. 

Vappu själv är inte helt säker på om hon hinner med på sin hundraårsdag. Men platsen och cateringen är beställd, och det ska bli en stor fest.

Man brukar tala om generna, hälsosamma levnadsvanor, trädgårdsarbete som en orsak till att uppnå hög ålder. Några andra goda råd kan inte Vappu Berggren ge. Men det blir alltfler som har gjort som hon.

När Vappu Berggren föddes fanns det mindre än tio hundraåringar i hela Finland.

Nu, när det är dags för Vappu att fylla hundra år, har antalet stigit till närmare 800!

arkivert under:
h
This is themeComment