Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i En nordisk visjon for den digitale platformøkonomien i Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi
Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi
Nyhet

Danmarks næststørste by udforsker deleøkonomi

| Tekst: Marie Preisler, foto: Aarhus kommune

I Aarhus Kommune kan borgere transportere sig rundt i dele-elbiler og dyrke jorden i nye byhaver på kommunens jord. Kommunen er af regeringen udpeget til deleøkonomisk forsøgsby, og en stribe aktiviteter er i gang.

Besøgende fra nær og fjern vil i 2017 besøge Aarhus, fordi byen i år er fungerende europæisk kulturhovedstad, og det giver ekstra efterspørgsel efter overnatningsmuligheder og transport. På den baggrund er byen i gang med et partnerskab med Erhvervs- og Vækstministeriet om at undersøge de deleøkonomiske muligheder inden for følgende fire områder:

  • Transport
  • Overnatning
  • Beskæftigelse
  • Medborgerskab 

Delebiler og byhaver

Borgerne i Aarhus Kommune har som led i partnerskabet fået adgang til eldrevne delebiler. I alt ca. 100 eldrevne delebiler, og de første 20 kører allerede rundt i byens gader. Forventningen er, at en el-delebil kan erstatte fem privatbiler.  Dermed nedbringes både forurening og trafikpresset i byen. Men det kan ikke udelykkes, at den nye adgang til delebil frister nogle af byens mange cyklister til at begynde at køre bil frem for at cykle.

Foto: Aarhus kommun

Det skal derfor evalueres, hvordan initiativet påvirker trafikmønstrene i byen, forklarer Line Gerstrand Knive, der er konsulent i Aarhus Kommunes afdeling for erhvervs- og byudvikling.

Kommunen tester også flere nye veje til at styrke medborgerskabet ved at dele nogle af kommunens egne ressourcer med borgerne, konkret har kommunen givet nogle af byens iværksættere lov til at benytte nogle af kommunens midlertidige bygninger, og der er etableret byhaver for borgere på kommunens grund.

- De foreløbige erfaringer tyder på, at byhaverne er en rigtig god investering for kommunen. Fysisk inaktive borgere bliver mere fysisk aktive, når de passer en kommunal byhave, og det sparer ressourcer i sundhedssektoren, siger Line Gerstrand Knive. 

Stort potentiale

Kommunen er også i gang med en kortlægning af, hvor mange af byens borgere, der udlejer deres bolig via en deleøkonomi-portal som Airbnb, og hvad det betyder for turismen og byens boligområder. Den foreløbige vurdering er, at problemerne er begrænsede, fortæller Line Gerstrand Knive. I andre europæiske storbyer opkøber boliginvestorer ejendomme og lejligheder alene med henblik på airbnb-udlejning, men i Aarhus er der bopælspligt til næsten alle byens boliger.

Aarhus Kommune skal også i 2017 teste kommende retningslinjer fra Beskæftigelsesministeriet for, hvordan jobcentre kan vejlede dagpengemodtagere om regler for deleøkonomiske aktiviteter

Kommunens overordnede tilgang til deleøkonomi er undersøgende og positiv, fastslår Line Gerstrand Knive:

- Aarhus Kommune ser deleøkonomien som et vigtigt element i den generelle digitale omstilling, som kommunen er i gang med. Digital transformation er nødvendig i en tid, hvor demografien ændrer sig og der bliver færre til at forsørge flere.

Den danske regering arbejder på at Danmark skal være et af de førende lande inden for deleøkonomi og nye digitale løsninger, og erfaringerne fra Aarhus Kommune vil indgå, når regeringen senere i år fremlægger en strategi for deleøkonomi.

arkivert under:
Byhaver

Aarhus kommun giver nogle af byens iværksættere lov til at benytte nogle af kommunens midlertidige bygninger, og der er etableret byhaver for borgere på kommunens grund.

h
This is themeComment