Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i Norden satsar på arbetsmiljön - men på olika sätt i Dansk arbejdsmiljø i krise – nu lægges indsatsen om
tema

Dansk arbejdsmiljø i krise – nu lægges indsatsen om

| Tekst: Marie Preisler

Danskernes arbejdsmiljø er forværret i en grad, som det bekymrer regeringen og arbejdsmiljøindsatsen skal nu omlægges. Fagbevægelsen kræver stop for nedskæringer i Arbejdstilsynet.

På bare fem år er der blevet 17 procent flere danske medarbejdere, der er psykisk overbelastede, og 15 procent flere har overbelastninger af muskel og skelet. Det er gået så drastisk og hurtigt ned ad bakke for arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra partiet Venstre erkender, at den hidtidige arbejdsmiljøindsats er slået fejl og skal lægges om:

- Som beskæftigelsesminister er jeg bekymret over udviklingen. Med de tal, vi ser i dag, kan jeg konstatere, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl. At indsatsen simpelthen ikke virker efter hensigten, sagde beskæftigelsesministeren i en pressemeddelelse i kølvandet på en ny stor undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Undersøgelsen slår fast, at udviklingen går den helt forkerte vej i forhold til overordnede politiske mål for den danske arbejdsmiljøindsats. Et stort flertal i Folketinget besluttede i 2011, at Danmark inden 2020 skal opfylde tre mål for arbejdsmiljøet: 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker, 20 procent færre psykisk overbelastede og 20 procent færre med overbelastninger af muskel og skelet.

Men der er kun blevet endnu længere til målet: flere på arbejdsmarkedet er psykisk og fysisk overbelastede. Kun i forhold til arbejdsulykker går det den rigtige vej: antallet af alvorlige arbejdsulykker er faldet med 18 procent.

Stop nedskæring i Arbejdstilsynet

Et politisk udpeget ekspertudvalg får derfor nu til opgave at anbefale en helt hel og forbedret arbejdsmiljøindsats, og arbejdsmarkedets parter har allerede meldt sig på banen med deres bud på, hvad der skal ske. Flere kræver stop for nedskæringer i Arbejdstilsynet, herunder LO-formand Lizette Risgaard. Hun vurderer, at det er nedskæringer i Arbejdstilsynet, der har skubbet arbejdsmiljøindsatsen ud af kurs.

LO-formanden opfordrer samtidig politikerne til at tage kommende planlagte besparelser i Arbejdstilsynet af bordet. Der blev i forbindelse med den seneste finanslov for 2017 skåret 40 mio. kr. i Arbejdstilsynet, og der er udsigt til yderligere nedskæringer i 2018, hvis ikke der tilføres ekstra midler, når Folketingets partier til efteråret indleder finanslovsforhandlinger.

Fagforbundet BUPL, der organiserer pædagogerne, ser ingen grund til at afvente et ekspertudvalg. Pædagoger er en af de faggrupper, der lider under dårligt arbejdsmiljø, så BUPL kræver handling nu og her.  I en tidligere undersøgelse af arbejdsmiljøet i 54 faggrupper i Ugebrevet A4 ligger pædagogerne på en 49. plads.

Fagforbundet Djøf, der organiserer jurister og økonomer, ser ligesom LO besparelser som en del af forklaringen på, at danskernes psykiske arbejdsmiljø er blevet mærkbart dårligere. En anden medvirkende årsag er konstante forandringer på arbejdspladserne, vurderer Djøf.

Problemer internt i Arbejdstilsynet

Internt i Arbejdstilsynet har der også været store forandringer og problemer med arbejdsmiljøet i forbindelse med de senere års besparelser, der har ramt bredt – dog ikke indsatsen mod social dumping. Samtidig med sparerunderne har Arbejdstilsynets egne medarbejdere meldt om arbejdsmiljøproblemer begrundet i mistillid til den øverste ledelse, og mere end 100 medarbejdere har søgt andet arbejde de seneste par år på grund af utilfredshed med arbejdsmiljøet. Tilsynets hidtidige direktør fratrådte uden varsel tidligere i år med den forklaring, at det vil kræve en ny direktør at indfri mål og strategier. En ny direktør er endnu ikke udpeget.

Trods den interne uro og den manglende evne til at indfri målene for fysisk og psykisk arbejdsmiljø lykkes Arbejdstilsynet med andre opgaver – det er i hvert fald i Arbejdstilsynets egen vurdering: De påbud, som tilsynet giver virksomheder har også effekt på længere sigt. Arbejdstilsynet er desuden god til at finde frem til de virksomheder, hvor der er risiko for problemer i arbejdsmiljøet. Og fire ud af fem af de virksomheder, der får besøg af Arbejdstilsynet er i høj eller meget høj grad tilfredse med deres dialog med Arbejdstilsynet. Det viser Arbejdstilsynets brugerundersøgelse for 2016.

h
This is themeComment