Danmark:
Folkepensionsalderen mellem 65,5-68 år afhængigt af fødselsår. For personer, der har sparet op til efterløn, er det muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet 3-5 år inden folkepensionsalderen. Foruden de offentlige pensionsordninger er arbejdsmarkedspensioner udbredte i det danske pensionssystem, ligesom det er muligt at spare op privat. For at tilskynde seniorer til at blive i arbejde, selvom de har nået den formelle pensionsalder, er der en række økonomiske incitamenter i det danske pensionssystem: ventetillæg, øget fradrag for arbejdsindkomst, skattefri seniorpræmie og mulighed for udbetaling af efterlønsbidrag eller skattefri præmie ved udskydelse af efterlønnen.
Norge:
Det er muligt at få udbetalt offentlig pension fra det 62. år. Det er muligt at få udbetalt dele af pensionen, hvis man ønsker det, og pensionen kan kombineres med arbejdsindtægter uden, at udbetalingerne påvirker hinanden. Ifølge den norske lovgivning skal der betales 18,1 procent af indtægterne til en personlig pensionsbeholdning (dog med et øvre loft). Pensionens størrelse afhænger derfor af, hvor meget man har indbetalt til pensionsbeholdningen gennem hele sit arbejdsliv, hvilket giver et økonomisk incitament til at blive i arbejde. Som supplement til den offentlige pension har stort set alle en arbejdsmarkedspension. Med det formål at fastholde seniorer i arbejde skal personer på 69 år eller derover betalt en mindre afgift til det offentlige socialsikringssystem (folketrygden), så en større del af lønnen udbetales.
Sverige:
Man kan gå på pension, når man er 61 år. Det er muligt at få udbetalt dele af pensionen, hvis man ønsker det. Ifølge den svenske lovgivning skal der betales 16 procent af de skattepligtige indtægter i afgift til pensionssystemet (dog med et øvre loft). Når man beslutter sig for at få udbetalt pension, bliver pensionsudbetalingens størrelse udregnet efter, hvor meget man har arbejdet og dermed indbetalt til pensionssystemet gennem hele arbejdslivet. Det giver et økonomisk incitament til at arbejde længere. Arbejdsmarkedspensioner er udbredt i Sverige, ligesom det er muligt at supplere med en privatopsparet pension. Der er mere lempelige skatteregler for personer over 65 år for at tilskynde seniorer til at arbejde længere. Derudover betaler arbejdsgivere mindre i arbejdsgiverafgift for denne gruppe af medarbejdere. Det skal tilskynde arbejdsgivere til at fastholde og ansætte seniorer.
Kilde: ”Nordisk sammenligning af arbejdsmarkedet for seniorer”, Deloitte for Beskæftigelsesministeriet, 2019