Inga Rasmussen, 85, fra Danmark og Karsten Tüchsen Hansen, 89, fra Tyskland blev ekstra glade, da grænsen blev åbnet igen (afbildet ovenfor).
Den danske Kong Christian 10. red den 10. juli 1920 på en hvid hest hen over den del, der indtil 1920 var grænsen mellem Danmark og Tyskland. Kongens ridt blev et ikon på en beslutning truffet ved en forudgående folkeafstemning i regionen om at flytte grænsen længere syd på end den hidtidige grænsedragning.
Siden folket for 100 år siden satte grænsen, har grænsedragningen ligget fast og 100-året er i 2020 blevet markeret med en række både nationale og regionale arrangementer, som kulminerer i juli på hundredeårsdagen for den danske konges symbolske ridetur.
Frem til 1920 var grænsen genstand for utallige lokale og nationale konflikter og flere krige. I 1864 måtte Danmark afstå store områder i regionen til Tyskland, og Tyskland måtte acceptere at afstå en del af disse områder igen efter Første Verdenskrig og folkeafstemningen i 1920.
De skiftende grænsedragninger gennem historien betyder, at der er en dansksindet befolkningsgruppe syd for grænsen, og der er også en del af befolkningen nord for grænsen, i danske Sønderjylland, som anser sig for at være tyskere. Det danske mindretal i Tyskland og det tyske mindretal i Danmark har samme rettigheder som alle andre borgere i landet, de bor i, og har desuden på forskellig vis fået støtte til at bevare deres særlige tilknytning til nabolandet, hvor de har deres rødder.
Holstentor i byen Lübeck er en af Tysklands mest kendte bygninger og symboliserer Slesvig-Holsten, Tysklands nordligste delstat. Byen har 2,8 millioner indbyggere, heriblandt et dansk og et frisisk mindretal.
Hovedstaden i regionen er Kiel, hvorfra der er tæt kontakt til Skandinavien. Color Line sejler mellem Kiel og Oslo, men efter beslutning fra det norske Helsedirektoratet har afgangene på ruten været midlertidigt suspenderet på grund af corona-epidemien fra 14. marts til 17. juni 2020.
I 2019 transporterede Color Line, som driver syv skibe, 3,8 millioner passagerer mellem Norge, Tyskland, Sverige og Danmark. Færgerederiet er arbejdsplads for 2 500 medarbejdere. På linjen mellom Oslo og Kiel i Tyskland opererer rederiet to skibe, som udbyder cruise og transport, samt ro-ro skibet M/S Color Carrier.