Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2020 i Tema: Gränserna öppnar igen i Island öppnar för turismen igen - försiktigt
Island öppnar för turismen igen - försiktigt
tema

Island öppnar för turismen igen - försiktigt

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Inspired by Iceland

Island börjar nu på nytt öppna för och utveckla turismen i landet efter covid-19-epidemins svåra effekter i våras. Covidvirusets spridning gjorde att de flesta turistföretag inte fick några turister och många företag var tvungna att stänga. Nu har de flesta öppnat på nytt och försöker attrahera inhemska resenärer i väntan på att utländska turister ska återvända till Island.

-  Island är Nordens stora turistland. Turismen har vuxit snabbt och jag tycker att Island i stort klarat den ökningen väldigt bra. Turisterna kan få fina upplevelser. Men krisen innebär ju förändringar för Island. Förra påsken hade Keflavik flygplats 90.000 resenärer, under påsken i år hade den 90 resenärer. Det är en siffra som visar hur djup krisen är för Island, säger Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt.Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Covid-epidemin har alltså haft allvarliga följder på Island, speciellt inom turistnäringen. Företagen har avskedat största delen av sin personal. Blå lagunen har till exempel avskedat ungefär 550 av företagets 760 anställda. Icelandair varslade i våras om uppsägningen av närmare 90 procent av personalen. Bland guiderna har arbetslöshetsprocenten under flera månader legat på närmare 100 procent enligt ordföranden för guidernas förbund Leiðsögns Pétur Gauti Valgeirsson.

Orättvis arbetslöshetsersättning

Turismen är störst på sommaren, på vintern har Island färre besökare och de som besöker landet då, gör det för att de vill se norrskenet. Pétur Gauti berättar att kinesiska norrskensturister slutade besöka Island redan i januari. Under senare hälften av mars hade alla turister försvunnit från landet. I april och maj fick Island inga utländska besökare.

Guiderna på Island är vanligen anställda per uppdrag. Till följd av turisternas frånvaro blev nästan alla guider omedelbart arbetslösa. Eftersom guiderna är anställda per uppdrag och jobbar oregelbundet blir det ofta extra långa arbetsdagar under sommarsäsongen och mindre jobb på vintern.

Arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun har de sista måndernas inkomster som utgångspunkt när arbetslöshetsersättningens belopp bestäms. Arbetsförmedlingen betalar full ersättning för heltid. Guiderna poängterar att trots långa arbetsdagar under sommaren, har arbetsförmedlingen bara utgått från deras korta arbetsdagar vintertid, när deras ersättning räknats ut och att ersättningsbeloppet därför är lägre än det annars skulle vara, enligt Pétur Gauti.

- Vinnumálastofnun utgår ifrån att alla har fast anställning och att de sedan får ett uppsägningsbrev om de förlorar jobbet. Så fungerar det inte för guider. Så snart den sista turistgruppen reser hem får guiderna inga inkomster. Ersättningssystemet fungerar inte för guider, säger Pétur Gauti som har diskuterat bristerna med myndigheterna och lovar att saken också ska diskuteras med arbetsgivarna när löneavtalsförhandlingarna börjar 2022.

Europeiska turister

Åtminstone sex flygbolag flyger till Island i sommar jämfört med ungefär 20 ifjol. Det isländska flygbolaget Icelandair flyger till 10 destinationer i Europa och en i USA. Dessutom flyger Wizz, Atlantic Airways, Czech Airlines, Transavia och SAS till Island. Det är europeiska turister som förväntas besöka Island. Island är ju en del av Schengen, så det är Schengen-regler som gäller.

Foto: Björn Lindahl

Flygplatsen Keflavik hade 90 000 resenärer påsken 2019. I år var det bara 90. Foto: Björn Lindahl

Alla turister testas för coronaviruset vid ankomsten till flygplatsen, högst 2000 personer om dagen. Testningen betalas av den isländska staten de två sista veckorna i juni men från och med början av juli måste turisterna själva betala 15000 isländska kronor per person, motsvarande drygt 1000 svenska kronor. Eller så kan de, i stället för att låta testa sig, välja två veckors karantän på Island.

Avgiften är kontroversiell. Danska och tyska turister har redan avbokat sina resor till Island, för att 15000 kronor känns för dyrt, säger Icelandair-chefen Birna Ósk Einarsdóttir enligt nyhetssajten mbl.is. Ägaren till bussföretaget och resebyrån Snæland Grímsson, Hallgrímur Lárusson, instämmer. Han berättar att resebyråer arbetar ett år i förväg. Han undrar om en grupp på 30 som betalade resan till Island ifjol nu är beredd att betala en extra kostnad på 450.000 isländska kronor för covid-testningen, eller ca 31.000 svenska kronor.

Hallgrímur tror inte att det blir många turister på Island, högst 2000 personer per dygn. Han anser att reseintresset fortfarande är väldigt begränsat och föreslår att flygbolagen ska kräva hälsointyg före incheckningen.

- Annars kan en sjuk person på flygplanet förstöra semestern för en stor grupp, säger Hallgrímur Lárusson.

Island tar ansvar

Sveriges Håkan Juholt anser att testningen visar att Island tar ansvar. Han tror inte att avgiften kommer att skrämma bort turister, tvärtemot visar avgiften att Island tar viruset på allvar och sätter landet och dess besökare först. Pengarna ska ses som en del av flygbiljetten tycker han.

- Jag skulle känna betydlig oro om myndigheterna inte hade koll på viruset och inte testar. Med tanke på att Island är en ö och att regeringen har koll på alla i landet tror jag inte att det avskräcker. Island som resmål har varit dyrt. De som reser till Island är inte så priskänsliga. De söker inte billigaste flyget och billigaste hotellet, säger Juholt.

Han tror att många blir oroliga för att resa till folkrika länder. Island har också snabbt lyckats begränsa virusets spridning. Island har dessutom stora folktomma områden i naturen och det är möjligt att vara väldigt ensam när man upplever landet.

- Kanske Island kan återhämta sig snabbare än länder med stor folkmängd, till exempel länderna med badstränder nära Medelhavet, säger ambassadör Håkan Juholt.

arkivert under:
Högt antal smittade - men effektiv bekämpning

Island har registrerat 1807 smittade av coronaviruset. I förhållande till befolkningen är det ett högt tal - 529 smittade per 100 000 personer. Talet för Sverige har 455 smittade per 100 000. Men bara 10 personer har dött av corona i Island, eller 2,9 per 100 000. I Sverige har 4 717 personer dött, vilket motsvarar 47 personer per 100 000 invånare.  Källa. vg.no 10 juni.

Bilden ovanför är tagen innan coronapandemin, vid de heta källorna vid Námaskarð i norra Island.

h
This is themeComment