Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2022 i Tema: Ett socialt hållbart Norden i Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare

Send denne siden

Skriv inn e-postadressen til vennen din, og vi sender vedkommende en e-post med en lenke til denne siden.
Adresse-informasjon
(Påkrevd)
E-post-adressen som siden skal sendes til.
(Påkrevd)
Epostadressen din.
En kommentar til denne lenken.
Kimmo Jarva

Foto: Cata Portin

är stadsdirektör i Villmanstrand. Här kikar han ut genom en modern skulptur på torget, som möjligen skulle kunna symbolisera den förvirrande tid staden nu befinner sig i. Men Jarva har ett klart budskap: 

- Ur stadens synpunkt är det viktigt med kommunikation som förhindrar oenighet och gräl mellan olika nationaliteter. Enstaka fall har rapporterats, men inga stora problem.

Någon diskriminering eller rasism ska inte heller förekomma.

- Det är viktigt att minnas att även om man är rysktalande - eller talar man ukrainska - så är man oskyldig till läget nu Ukraina, säger Kimmo Jarva.

Ökat intresse för Sverige

Sverige intresserar många företag i regionen, men det har inte varit någon svensk trängsel ännu, skämtar Mika Peltonen. Han kombinerar sedan ett år uppdragen som VD för den regionala handelskammaren i Södra Karelen och Sveriges honorärkonsul i de två
sydostliga landskapen längs gränsen mot Ryssland.

Han säger sig försöka gynna lokala och svenska företags samarbete och samhandel. Dessutom åker han runt i skolor för att berätta om sitt jobb, och nyttan av att kunna svenska.

Men har intresset för Sverige ökat i takt med att handeln österut har avtagit, och nu stoppas av sanktioner? Så enkelt är det inte. Intresset för Norden har alltid funnits i södra Karelen och Finland i allmänhet, oberoende av Ryssland, enligt Mika Peltonen.

Ryssland känns annorlunda, med olika spelregler, affärskultur och efterfrågan på produkter.

Den svenska och finska marknaden är däremot så likartad att Sverige känns nästan som hemmamarknad. Den ryska marknaden upplevs som mer utmanande, svårare att förutspå och mer byråkratisk. Efterfrågan på  varor och produkter är också olika, nämner generalkonsuln Mika Peltonen.

Politiska och informella kontakter på is

Sedan kriget i Ukraina har Villmanstrand avbrutit allt samarbete med Ryssland. Villmanstrands fasta representationskontor i Sankt Petersburg är stängt.

Grannstadssamarbetet med Viborg finns inte heller nu. Därmed har också penningkranarna stängts för bidrag för nödvändig renovering av hus och miljöer i den gamla finska staden.

I stället har hjälpverksamheten riktats mot Ukraina. 

En lokalavdelning av den finska föreningen Pohjola-Norden finns också i Villmanstrand, men verksamheten har tydligen inte klarat av coronautmaningarna. På samma sätt verkar det ha gått för Samfundet Finland-Ryssland. Den organisationens hela existens och statliga ekonomiska stöd har på senaste tid starkt ifrågasatt.

Till de internationella institutionerna i Villmanstrand hör också ett ryskt konsulat och en svensk honorärkonsul på orten.

h
This is themeComment