Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2022 i Tema: Nya sätt att få kompetent arbetskraft i Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan
Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan
tema

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

| Text: Helena Forsgård, foto: Kjell Söderlund

70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.

Grit:lab håller till i ljusa utrymmen i spelbolaget Paf:s huvudkontor i Mariehamn. Deltagarna kan komma och gå precis som de vill – 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan.

Christoffer Barreby från Stockholm, en av de 70 som tagit sig igenom alla nålsögon och fått en plats på utbildningen, sitter vid en av datorerna och grubblar på ett problem som ska lösas. Han har alltid varit intresserad av datavärlden men har varken jobbat med eller studerat något som anknyter till den tidigare.

Foto: Kjell Söderlund

Christoffer Barreby kände till Åland från tidigare semestertripper och tvekade inte att byta Stockholm mot Mariehamn när han blev antagen till grit:lab. Det allra första onlinetestet innehöll kognitiva spel som testade personens logiska tänkande och minne. De fick inga instruktioner utan skulle själv klura ut hur problem skulle lösas.

- Allt är nytt för mig. Också sättet som vi ska lära oss på. Vi har ingen lärare utan allt bygger på eget arbete och samarbete med andra. Det krävs en hel del självdisciplin men upplägget passar mig, säger han som ser fram emot två intressanta men också utmanande år.
- Uttagningstesterna var verkligen tuffa stålbad och det fortsätter i samma stil, tillägger han.

Stor efterfrågan – stor brist


Fredrik Karlström, näringsminister vid Ålands landskapsregering, var en av pådrivarna bakom satsningen på grit:lab.
- I alla samtal som jag fört med företagen i tech-klustret är det en sak som ständigt tas upp - bristen på personer med olika former av digital kompetens som systemutvecklare och programmerare. Efterfrågan är långt större än tillgången och den traditionella utbildningen utexaminerar för få. Dessutom vill jag se en ökad inflyttning till Åland. Vi behöver och välkomnar fler drivna människor med olika bakgrund och erfarenhet, säger han.

Foto: Kjell Söderlund

Att lära sig att samarbeta och hjälpa varandra är inbyggt i utbildningen i grit:lab. Richard Crauston, Tommy Mathisen och Wincent Westerback längst till höger tog igenom alla antagningstester och har nu två utmanande år framför sig.


Eller med andra ord – med satsningen på grit:lab kan Åland förhoppningsvis slå flera flugor i en smäll!
Utbildningen är gratis för deltagarna. De står själva för sitt uppehälle – en del får studiestöd från sina hemländer – och har fått hjälp att hitta bostad på Åland.
Anna-Lena Svenblad, utvecklingsdirektör vid Paf, är projektledare för utbildningen.
- Utvecklingen inom branschen går så snabbt att det inte alltid är mest ändamålsenligt för studerande ”att lära sig det som lärarna kan”. I grit:lab ligger fokus istället på att lära sig hur man kan lära sig. Utbildningen är till hundra procent projektbaserad. Man får nya problem efterhand och svårighetsgraden stegras, säger hon.

Hjälpa varandra


Grit är engelska och står enligt ett lexikon för ”gott gry” på svenska. Namnet är valt för att visa att det krävs passion, mod och uthållighet för att ta sig igenom de två åren.
Samarbete är en viktig hörnsten. Deltagarna ska hjälpa varandra under resans gång. Ingen kan sitta ensam i ett hörn och göra allt på egen hand. Ingen kan heller flyta med och lita på att ”alla andra” löser uppgifterna.

Foto: Kjell Söderlund

- Starten har varit intensiv med långa dagar, upp till tolv timmar. Jag har även varit här på veckosluten, säger Tommy Mathisen från Åland.


Under utbildningen lär sig deltagarna tre programmeringsspråk och under det sista halvåret kan de välja att specialisera sig inom ett område, exempelvis app-utveckling. Mentorer från åländska techbolag finns också med på olika hörn under de två åren.
Att deltagarna har olika bakgrund vad gäller studier och yrkeserfarenhet, att de är i olika åldrar och kommer från olika länder ses enbart som en fördel.
- De bidrar med olika perspektiv och det är ett stort plus för dynamiken i gruppen, säger Anna-Lena Svenblad.

Bosätter sig på Åland?


Näringsministern Fredrik Karlström hoppas givetvis att så många som möjligt stannar kvar på Åland efter att de gått igenom grit:lab.
- Jobb finns! Redan nu har åländska företag meddelat att de vill anställa grit:lab-deltagarna. Jag tror också att en del av dem väljer att starta eget och arbeta på distans från Åland. Men visst är jag medveten om att arbetsmarknaden är global och att konkurrensen om de utbildade är hård. Det är förstås fritt för var och en att välja var man bosätter sig, men vi ska jobba ännu hårdare för att göra Åland till världens bästa plats att leva och bo på så att de vill stanna kvar. De som ändå väljer att flytta härifrån efter grit:lab-tiden ska förhoppningsvis ha trivts så bra att de blir goda ambassadörer för vårt landskap, säger han.

Vill lära sig svenska


Korin Lim
från Singapore arbetade tidigare på en business lounge på Helsingfors-Vanda flygplats och såg grit:lab-utbildningen som en ny karriärchans. Programmering är helt nytt för henne.
- Det har varit utmanande med minst åtta timmars arbete varje vardag och fem-sex timmar på helgerna, men jag gillar det. Jag känner mig också välkommen på Åland och ska börja lära mig svenska. Vi erbjuds gratis lektioner via grit:lab, säger hon och tillägger:
- Åland känns som ett lugnt och tryggt samhälle. Jag skulle inte ha något emot att flytta hit.

Foto: Kjell Söderlund

- Vi har inget spikat schema utan kan ägna oss åt grit:lab när det passar oss, fast mitt i natten, säger Richard Crauston som flyttade från USA till Åland för sju år sedan.

Richard Crauston med rötter i USA och ekonomistudier i bagaget flyttade till Åland för sju år sedan. Han trivs med upplägget för grit:lab.
- Vi har inget schema och inga bestämda tider. Allt bygger på eget ansvar och egen disciplin. Det passar mig som har familj med små barn och dessutom företag som jag driver, säger han.
Tommy Mathisen från Åland har sålt och reparerat datorer tidigare. Nu ger han sig i kast med programmering.
- På grit:lab har vi fokus på en sak, tiden läggs inte på en rad andra ämnen som i många andra utbildningar. Hittills har jag jobbat upp till tolv timmar per dag men jag trivs, säger han.

Ny grupp 2024?


Satsningen på grit:lab har väckt intresse utanför Åland och Anna-Lena Svenblad får ofta frågor om konceptet. Det är också möjligt att det blir en fortsättning. I så fall startar proceduren att välja ut deltagare vid årsskiftet 2023-2024 så att en ny grupp kan starta hösten 2024.

Foto: Kjell Söderlund

Deltagarna i grit:lab håller till i spelbolaget Paf:s ljusa och luftiga huvudkontor i Mariehamn. Här kan de komma och gå som de vill, dygnet runt och sju dagar i veckan.

Internationell miljö

Korin Lim i mitten har sina rötter i Singapore. Än så länge har hon ägnat nästan hela sina vakna tid åt problemlösning men hoppas på att framöver hinna smaka mer på livet utanför grit:lab. Keramik och yoga intresserar. Till vänster Le Viet, teknisk tutor och den som kan svara på frågor om den pedagogiska plattformen, och till höger Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit.lab.

Fakta om grit:lab

grit:lab, är en 2-årig utbildning för programmerare, som drogs igång på Åland den 31 augusti 2022.
Utbildningen marknadsfördes främst via Instagram och Facebook. Inga förkunskaper krävdes och ansökningsprocessen inleddes i december i fjol. Av cirka 2000 personer som anmält ett förhandsintresse fullföljde 800 det första uttagningstestet.

De 150 bästa bjöds sedan till en fyra veckor lång introduktion på Åland. Efter den gjordes det slutliga urvalet av deltagare. De 70 utvalda är i åldern 18 till 43 år, medelåldern är 29 år. De kommer från en rad länder som Brasilien, Vietnam, Indien och Ukraina. 24 av de antagna är från Åland.

Foto: Kjell Söderlund


grit:lab drogs i gång på uppdrag av Ålands landskapsregering och bakom genomförandet står Paf, Ålands penningautomatförening, i samarbete med Ålands yrkesgymnasium.

Utbildningen motsvarar 150 studiepoäng. Den baseras på den digitala plattformen ”01edu” som utvecklats av fransmannen Nicolas Sadirac. Konceptet bygger på att deltagarna lär sig själva; dels genom eget arbete, dels genom samarbete. Inga lärare finns.

Liknande koncept finns i omvärlden, exempelvis kood/Jõhvi i Estland.

h
This is themeComment