Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2022 i Tema: Nya sätt att få kompetent arbetskraft i Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Internationell miljö

Korin Lim i mitten har sina rötter i Singapore. Än så länge har hon ägnat nästan hela sina vakna tid åt problemlösning men hoppas på att framöver hinna smaka mer på livet utanför grit:lab. Keramik och yoga intresserar. Till vänster Le Viet, teknisk tutor och den som kan svara på frågor om den pedagogiska plattformen, och till höger Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit.lab.

Fakta om grit:lab

grit:lab, är en 2-årig utbildning för programmerare, som drogs igång på Åland den 31 augusti 2022.
Utbildningen marknadsfördes främst via Instagram och Facebook. Inga förkunskaper krävdes och ansökningsprocessen inleddes i december i fjol. Av cirka 2000 personer som anmält ett förhandsintresse fullföljde 800 det första uttagningstestet.

De 150 bästa bjöds sedan till en fyra veckor lång introduktion på Åland. Efter den gjordes det slutliga urvalet av deltagare. De 70 utvalda är i åldern 18 till 43 år, medelåldern är 29 år. De kommer från en rad länder som Brasilien, Vietnam, Indien och Ukraina. 24 av de antagna är från Åland.

Foto: Kjell Söderlund


grit:lab drogs i gång på uppdrag av Ålands landskapsregering och bakom genomförandet står Paf, Ålands penningautomatförening, i samarbete med Ålands yrkesgymnasium.

Utbildningen motsvarar 150 studiepoäng. Den baseras på den digitala plattformen ”01edu” som utvecklats av fransmannen Nicolas Sadirac. Konceptet bygger på att deltagarna lär sig själva; dels genom eget arbete, dels genom samarbete. Inga lärare finns.

Liknande koncept finns i omvärlden, exempelvis kood/Jõhvi i Estland.

h
This is themeComment