Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2023 i Nordisk jämställdhet i Rose mener vitenskapen bør være mer rosa
Rose mener vitenskapen bør være mer rosa
tema

Rose mener vitenskapen bør være mer rosa

| Tekst og foto: Line Scheistrøen

Sunniva Johanne Rose er fysiker og blogger. Hun er interessert i og flink i realfag, men også glad i sko, sminke, interiør og klær. På sin akademiske reise har Rose møtt mange med fordommer mot kvinner i rosa.

Som barn drømte hun om et liv i tåspiss-sko og rosa balletkjole. Hun elsket å danse og hun elsket rosa. Rose skulle bli ballettdanser.

Og som ung var hun på god vei til å oppfylle drømmen, men et eller annet sted på veien dukket realisten i henne opp. For Rose var også glad i realfag, i matematikk og fysikk. Var det en alternativ yrkesvei?

Til slutt valgte hun realfag, men fortsatte med dans i fritida. Hun elsket fortsatt rosa, var glad i fine klær, sko med høye hæler og sminke. Rose var en rosa «babe».

Akademisk reise

Fysiker og blogger Sunniva Rose var en av flere jenter som fortalte om sin akademiske reise under «Jenter og teknologi – inspirasjonsdag 2023», arrangementet i regi av OsloMet, Universitetet i Oslo og NHO.

Det var lignende arrangementer på mange av Norges universiteter og høyskoler den 15. februar i år.

«Jenter og teknologi» er et nasjonalt rekrutteringsprosjekt med mål om å bidra til økt kvinneandel i realfag og teknologifag. Prosjektet er driftet av NHO.

 Foto: Line Scheistrøen

Veronica Killi og Mathilde Ingeborg Nilsen Verne understreket at det er viktig å ha det litt gøy på studiene og i jobben. De serverte et fartsfylt kjemishow.

Norge har fortsatt et kjønnsdelt arbeidsmarked, og ungdom fortsetter i stor grad å velge kjønnstradisjonelt når det kommer til utdannings- og karrierevalg. Det er særlig tydelig innenfor fag- og yrkesopplæring.

Samtidig er kompetansemangelen stor, spesielt innenfor teknologi. Nesten halvparten av bedriftene i NHOs siste kompetansebarometer sier at de har et udekket behov for IKT-kompetanse.

Møte med fordommer

Rose fortalte under arrangementet i Oslo at hun i flere år opplevde at det ikke var greit å være «rosa» og at hun opplevde å bli sett ned på fordi hun brukte tid og hjernekapasitet på det mange rundt henne så på som «overfladiske ting».

Underveis i studiene, da det gikk til trått faglig, begynte også hun å tvile:

- Kanskje de har rett? Kanskje jeg egentlig er litt dum?

Hun begynte å lure på om hun egentlig passet inn på realfag og om det kanskje ikke var plass til sånne som henne som kom på forelesninger og til lesesalen med vesken full av rosa lipgloss, i høye hæler og som hadde danselærerjobb på si.

Hun fortalte at da hun på en forelesning i studie påpekte at foreleseren gjorde en feil, ropte en medstudent: «Men Sunniva, du er jo ikke dum!»

Hun har også fått kommentarer som denne: «Atomfysikere skal ikke være blonde.»

Tok doktorgrad

Rose fullførte nemlig mastergrad med toppkarakter. Hun ble ansatt som forsker/doktorgradsstipendiat. I dag er hun kjernefysiker med doktorgrad i hvordan grunnstoffet Thorium kan brukes som atomkraftbrensel.

Hun er kommunikasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft AS, et selskap som ønsker å bygge og drifte kjernekraftverk i Norge. Når debatten går om kjernekraft eller ei, er Rose en av dem som ofte uttaler seg i mediene.

Rose fronter kjernekraft som en miljøriktig energiløsning på klimautfordringene.

Rosa blogg

Rose startet blogg, en rosa blogg «om kjernefysikk og forskning og sånn». Hun ville være Rose, og ikke «bare» forsker. For Rose innebærer det innslag av rosa, sminke, pynt – i tillegg til fag.

- Det er viktig for meg å understreke at det selvsagt ikke er noen motsetning mellom det å være interessert i og flink i realfag, og være glad i sko, sminke, interiør og klær, sier Rose.

Skjermdump

Sunniva Johanne Rose har sin egen blog. - Hvis du vil være med å redde verden, er realfag en vei å gå, er et av hennes budskap. 

Med bloggen og inspirasjonsforedrag vil hun vise jenter at selv om de liker rosa, kan de bli det de drømmer om, uansett hva det skulle være.

Viktig med mangfold

Rose mener at vitenskapen bør være mer, ja nettopp – rosa. Her er det ikke fargen som er viktig, men mangfold. Så hvorfor det? Jo, fordi teknologi som utvikles av en homogen gruppe sannsynligvis vil fungere bedre for denne gruppen. Dersom teknologien utvikles av og testes av en gruppe, kan det fort bli utfordrende for andre grupper.

- Det meste vi har er utviklet av menn, påpekte Rose og ga flere eksempler på hva det kan resultere i. Her er et av eksemplene: Kvinner har 47 prosent større sjans for å bli alvorlig skadet eller dø i bilulykke på grunn av at testingen som gjøres for å minimere skaden under bilkrasj er gjort på en testdukke basert på en gjennomsnittlig mann, som er over 175 cm høy og 80 kilo tung.

- De som utviklet airbagen gjorde selvfølgelig ikke dette med vilje, men eksemplet viser at det kan være vanskelig å se hele bildet. Det samme gjelder selvfølgelig oss kvinner. Derfor er det viktig at kvinner og menn driver med forskning, mener Rose.

Flere jenter velger realfag

«Jenter og teknologi» ble startet i 2003, i regi av NHO. Tre år senere, i 2016, ble det et nasjonalt prosjekt. I dag er prosjektet finansiert over statsbudsjettet.

Foto: NHOSøkertallene til høyere utdanning viser at flere jenter nå velger realfag og teknologifag og at vi er på rett vei, forteller nasjonal prosjektleder Monica Aasen for «Jenter og teknologi».

- Prosjektet har skapt en større bevissthet rundt det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, og bevissthet rundt behovet for mangfold innen teknologi. Vi har også bidratt til de økte søkertallene, og bidratt til at veien til teknologi nå er mer synlig for flere, som for eksempel for unge som ikke har ingeniørforeldre eller noen i familien som jobber med IT, sier Aasen.  

Prosjektet vokser stadig. I år skal det på turné i hele Norge, det skal gjennomføres bedriftsbesøk for flere tusen jenter, det er flere inspirasjonsdager på gang og prosjektet er synlig blant annet på TikTok.

- Vi behøver alle typer folk for å utvikle alle typer teknologi, slik at det fungerer optimalt for alle. Mangfold er ikke et praktord, det er nødvendig, sier Aasen.

Litt mer rosa

- Selv om du er glad i rosa, kan du være flink i realfag, sa fysiker og blogger Sunniva Johanne Rose da hun snakket til flere hundre unge jenter som deltok på «Jenter og teknologi 2023» på Chateau Neuf i Oslo 15. februar.

Jenter og teknologi

Jenter og teknologi er et nasjonalt rekrutteringsprosjekt med mål om å bidra til at flere jenter velger realfag og teknologifag.

Prosjektet driftes av NHO, i samarbeid med blant andre NITO, Norsk senter for realfagsrekruttering, Abelia og Nelfo.

Prosjektet finansieres over statsbudsjettet.

15. februar var den store inspirasjonsdagen, med arrangementer over hele landet, for jenter som går på videregående skole, lærere, rådgivere og foreldre.

Jenter og teknologi’s nettside: Forside - Jenter og teknologi

h
This is themeComment