Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2023 i Nordisk beredskap i Bussförarens uppdelade vardag
Bussförarens uppdelade vardag
tema

Bussförarens uppdelade vardag

| Text och foto: Fayme Alm

Bussförare kommer, bussförare går. En som har stannat i yrket är Stefan Andreasson, som fick sitt busskörkort för 35 år sedan och i lika många år kört buss inom kollektivtrafiken. Numera kör han region- och biblioteksbuss i Helsingborg med omnejd.

- Arbetstiderna har blivit längre när operatörerna nu utnyttjar avtalet de har med huvudmannen fullt ut. Jag kan gå på en tur klockan 06.00 och sluta arbetsdagen klockan 19.00 med ett antal timmars obetald rast mitt i, säger han till Arbeidsliv i Norden.

Körkortet för buss fick Stefan Andreasson efter 14 dagars intensivutbildning – teori om förmiddagarna och busskörning om eftermiddagarna – och utan några egna kostnader.

 Slutlönen nådde han snabbt och säger sig vara är nöjd med det han får utbetalt varje månad, särskilt med tanke på att han inte har några studieskulder, och stressen har han efter många års rutin lärt sig att hantera, men det är arbetstiderna som gör föraryrket i kollektivtrafiken oattraktivt, anser han.

Korta luncher

Förutom en uppdelad arbetsdag är Stefan Andreasson också kritisk till den alltför korta lunchen de dagar han har sammanhängande turer. Dels är den – i motsats till i Danmark där bussförare har mellan 20 och 40 minuters betald lunch – obetald och dels är tiden knappt tilltagen.

 - Det är mycket jag ska hinna på lunchen som ofta endast är 32 minuter lång från det jag lämnar bussen till jag åter igen ska köra och så måste jag vara tillbaka i god tid för att inte riskera några förseningar, säger han.

Ytterligare ett arbetstidsproblem är att bussdepåerna ofta ligger avsides och inte har någon bussförbindelse tidiga morgnar, sena kvällar och nätter som bussförarna ska ta sig dit eller ifrån.

Bussturen slutar var som helst

- Förr började och slutade vi på samma plats. Numera kan sista turen sluta var som helst. De som har börjat sin tur på bussdepån och med egen bil tagit sig dit måste ta sig tillbaka på sin fritid. Det gör arbetsdagen extra lång, säger han och tillägger att han såg en mening med att ta sig till depån när kassan skulle avlevereras, men inte nu när bussarna är kontantlösa.

- Det här systemet stjäl vår tid och bidrar till att det blir svårt att kombinera arbetsliv med familjeliv med så långa arbetsdagar, säger han.

Behov av flera tusen nya bussförare

När Stefan Andreasson om cirka tio år går i pension kommer han sälla sig till den stora skara som redan avslutat yrkeslivet bakom bussratten. Hittills har luckorna inte fyllts på i den utsträckning som behövts. Rekryteringsbehovet är därför stort.

Läs mer om bristen på bussförare:

 

Busstrafiken är en ryggrad i samhället - men hur hitta fler bussförare?

Foto: Skånetrafiken

Goda bussförbindelser är avgörande för många arbetspendlare. Men utan bussförare, ingen busstrafik. I Sverige kan bussförarbristen leda till allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser, varnar transportnäringens branschorganisation.

Läs mer:
h
This is themeComment