Ny energi i Østersø-samarbejdet
Side-alternativer
Side-alternativer
Litauen blev det første EU-land som stoppede importen af russisk gas med øjeblikkelig virkning som konsekvens af krigen i Ukraine. Gassterminalen Independence, bygget som et skib, giver Litauen mulighed for at importere flydende naturgas.
Danmark og Norden har siden Litauens selvstændighed haft tætte bånd til alle tre baltiske lande, herunder Litauen, og Hans Brask har arbejdet med Østersø-samarbejde i en lang årrække. Først som direktør for tænketanken Baltic Development Forum, hvor han bl.a. sammen med Nordisk Ministerråds sekretariat fik arrangeret en lang række topmøder om regionens udvikling, hvor erhvervsliv, regeringer og NGO’er kunne mødes og drøfte potentialets udnyttelse. Siden 2019 har han været Danmarks ambassadør i Litauen. Før dette var han i fire år Danmarks ambassadør i Letland. Hans Brask vender sommeren 2023 tilbage til Udenrigsministeriet i København.
Østersørådet blev på dansk-tyskt initiativ etableret i 1992 i København som samarbejdsorgan for de 11 stater, der grænser op til Østersøen, tillige med EU-Kommissionen.
Siden 1998 har Østersørådet haft permanent sekretariat i Stockholm.
Under Danmarks formandskab for Østersørådet i 2020 besluttede landene at revitalisere samarbejdet om blandt andet klima.
Rusland og Hviderusland forlod Østersørådet i 2022 efter invasionen af Ukraine.
Kilde: Det danske udenrigsministerium m.fl.
En lille åben økonomi, der siden den genvundne selvstændighed i 1991 har gennemlevet store sociale og økonomiske forandringer som følge af omfattende reformer på næsten alle områder.
Der har været uafbrudt økonomisk vækst siden selvstændigheden – kun afbrudt af en kortvarig, men stor opbremsning i 2009 under finanskrisen.
Arbejdsløsheden er faldet jævnt i løbet af de sidste ti år og var i 2022 på knap syv procent. Inflationen er aktuelt meget høj som følge af krigen i Ukraine og energikrisen.
Kilde: Den danske ambassade i Litauen