Nye datasentre dukker opp i Norge og Sverige, sammen med store forventninger om mange nye arbeidsplasser og høy avkastning.
Men for noen har forhåpningene som ble uttrykt i begynnelsen av eventyret vist seg å være mer grandiose enn det som har fulgt.
For noen år siden publiserte Business Sweden en rapport som sa at rundt 30 000 nye jobber ville bli skapt med Facebooks nye datasenter i Luleå nord i Sverige. I 2020 fant den finske kringkasteren Yle ut at bare 56 personer jobbet i serverfarmen.
I dag har tallet steget til rundt 90, og enda en serverfarm skal åpnes. Likevel har Facebooks ankomst bare skapt en liten brøkdel av jobbene som var tenkt tidligere.
Det ble ikke bygget noe datasenter i Ballangen. Tegningen fra Corgan viser hvordan verdens største datasenter kunne ha sett ut. Tegning: Corgan
Et annet eksempel er norske Ballangen kommune i Nordland.
Ifølge NRK hadde kommunen både ledig plass, kjølig klima og tilgang på ren, billig kraft. I 2017 lanserte derfor det norske selskapet Kolos planer om å bygge verdens største datasenter, med inntil 3 000 arbeidsplasser.
Kommunens bidrag var ei tomt på 600 mål. Kolos slapp å betale for tomta, ble uenige med seg selv om utviklingen, og solgte selskapet for 86 millioner kroner, heter det fra NRK.
Tomta er tilbake på kommunale hender, men uten at noe datasenter ble bygget.
Gjennom år med omfattende utvikling har selskapet Green Edge Compute heller utviklet det de mener er verdens mest bærekraftige datasenter, forklarer Patrik J. Hagelin. Han er kommersiell sjef og en av gründerne i selskapet.
Patrik J. Hagelin, kommersiell sjef, Green Edge Compute.
- Vi bygger små veskekjølte datasenter hvor vi også bygger vårt eget utstyr som vi leier ut kapasitet fra. Vi har et mål om å finne ut hvordan man bygger verdens mest bærekarftige datasenter. Fra 2017 har vi laget et senter i Trondheim, sier Hagelin.
Han tar med at selskapet snart skal lage datasenter i flere byer i Norge.
Hagelin og selskapet vil omtrent ha færrest mulig ansatte.
- Vårt mål er å klare oss med få ansatte, kanskje 10 til å ta vare på våre datasenter. For vi skal drifte lokasjonene fra en sentral. Det kan også være fra samme sentral med datasenter som kan ligge desentralisert. Da vil vi ha partnere som jobber mot kundene våre, forklarer han.
Opplevelsen av å drive datasenter ser altså helt annerledes ut for Green Edge Compute i dag, enn det gjorde for flere aktører for noen år siden.
- Datasenter i seg selv skaper ikke akkurat sykt mange arbeidsplasser, men det blir ofte en synergi mellom flere aktører, foklarer Hagelin.
At datasenter er «big busines» også i Norge, viste seg sommeren 2021.
Ifølge Finansavisen bladde israelske Azrieli Group opp 7,6 milliarder kroner for å sikre seg aksjene i Green Mountain. De har datasenter i utkankommuner som Rennesøy, på Rjukan og i Enebakk i Norge. Beløpet var mer enn ti ganger så mye som Smedvig-konsernet samlet hadde anskaffet datasentrene for.
Det nye nå er at Green Mountain har skaffet seg kontrakt med kinesiske Tiktok, som skal inn i et nytt datasenter som bygges ved Hamar.
Et vesentlig problem er at teknologien utvikles og tas i bruk langt raskere enn hva lovmakerne i Norge har maktet å hamle opp med. Konsekvensen er utfordringer med regulering av sikkerhet og personvern.
Alt før 2017 advarte blant andre den norske juristen Geir Lippestad mot at lovverket henger langt etter teknologisk utvikling, særlig utvikling av kunstig intelligens.
I senere tid er koblingen mellom kinesiske videodelingstjenesten Tiktok og kinesiske myndigheter blitt diskutert. Frykten er at kinesiske myndigheter kan misbruke informasjon samlet inn av både appen Tiktok og appen Telegram.
Denne våren har derfor Justis- og beredskapsdepartementet bedt Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge om å vurdere om det bør innføres tiltak eller gis råd eller retningslinjer i Norge knyttet til blant annet Tiktok og Telegram.
NSM vurderer at plattformene ikke bør installeres på offentlig ansattes enheter som brukes i tjenesten.
Nettopp lovverk og sikkerhet er omdiskutert når Greeen Mountains bygger datasenter ved Hamar. Der blir Tiktok en stor leietaker. Det har ordfører Einar Busterud uttalt seg om i nyhetssendingen Dagsrevyen hos TV-kanalen NRK.
- Nasjonal sikkerhet utøves av sentrale myndigheter. Det som er lov i Norge er lov også her på Hamar, har Busterud uttalt.
skal bygge Norges største datasenter. Slik skal den se ut ifølge plantegningen.