Det var oppfordringen fra Solrún Kristjánsdóttir, administrerenede direktør for Veitur Utilities. Hun har hatt samtaler med sine ansatte om hva den grønne omstillingen kan innebære for dem. Til venstre Kristján Þórður Snæbjarnarson, leder i NFS, og til høyre Karen Elleman, generalsekretær i Nordisk ministerråd.
Hvordan et samarbeid mellom arbeidsgivere og fagbevegelsen om den grønne omstillingen kan arte seg er et avtal som nylig har blitt inngått i Island et eksempel på.
Sigmundur Halldorsson og Andrés Magnússon sitter på hver sin side av forhandlingsbordet. Sammen har de laget en plan for å sikre industrien riktig kompetanse i fremtiden og samtidig sørget for at folk kan beholde jobbene.
Behovet for ny kompetanse er stort. Spesielt stor er mangelen på digital kunnskap og bærekraftkompetanse.
I løpet av en seksårsperiode skal 4 av 5 ansatte ta videreutdanning eller omskoleres.
– For at islandsk industri skal være konkurransedyktig i fremtiden, måtte vi gjøre noe. Vi tok tak i det fordi vi ikke stoler på at det ordinære utdanningssystemet vil klare det. Jeg er bekymret for at utdanningene på Island ikke er gode nok, sa Andrés Magnússon. Han er direktør i arbeidsgiverorganisasjonen SVÞ.
Sigmundur Halldorsson, spesialrådgiver i islandske VR, deler denne bekymringen.
– Vi har ikke investert nok i utdanning og videreutdanning på Island. Når du er ferdig på skolen eller universitet, er du liksom ferdigutdannet for resten av livet. Vi mangler forståelse for betydningen av videreutdanning, sa han.