Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2024 i Gränshinder i Norden och EU i Ikke enkelt for nordmenn å vaske svenskenes skittentøy
Ikke enkelt for nordmenn å vaske svenskenes skittentøy
tema

Ikke enkelt for nordmenn å vaske svenskenes skittentøy

| Tekst: Line Scheistrøen, foto: Tepas AS

Å være næringsdrivende over landegrensene i Norden er ikke nødvendigvis bare enkelt. Det kan koste tid og penger, noe eierne av Trysil Vask og Rens fikk erfare da de våget seg over grensen til Sverige.

For godt og vel 20 år siden ble Trysil Vask og Rens etablert. Industrivaskeriet er et av flere datterselskaper i Tepas AS, et konsern som eies av Hedmark fylkeskommune og Trysil og Engerdal kommuner.

Med sine 30 ansatte fordelt på 20 årsverk tilbyr vaskeriet vask og rens av tekstiler til privatkunder og bedrifter i Trysil, men også i omkringliggende strøk.

For de som ikke vet: Trysil ligger bare fire mil fra svenskegrensen og fra grensen er det bare tre mil til Sälen. Totalt altså syv mil og ikke alt for lang reisevei med bil.

Den kompliserte grensen

På lik linje med Trysil er Sälen kjent som et vintersportssted og for kanskje litt mer spesielt interesserte: Det er også her Vasaloppet starter.

Og imens nordmenn, spesielt de som bor i Trysil, liker å snakke om at Trysil er Norges største skianlegg med alt det det medfører av aktiviteter, så liker de ikke så godt å snakke om at Sälen er større, - ja, så er det faktisk et betraktelig større skisted enn Trysil.

Vi legger akkurat denne konkurransen til side, for poenget i denne saken er at for deler av næringslivet i Trysil er Sälen et interessant marked. Også for nevnte Trysil Vask og Rens.

Foto: Trepas AS-Vi fikk henvendelser fra aktuelle kunder i Sverige og ville gjerne tilby dem våre tjenester, forteller Kjetil Svingen, administrerende direktør i Tepas AS.

En skulle kanskje tro at dette burde være enkel skuring, men den gang ei. For de svenske tekstilene, skitne eller rene, må jo fraktes mellom Trysil og Sälen.

- Og mellom oss ligger det «dessverre» en landegrense, noe som gjør det hele mer komplisert, forteller Svingen.

Startet bolag i nabolandet

Å ta tekstiler inn og ut av Sverige, rene eller skitne, innebærer nemlig at det må betales en tollavgift per tekstil. I tillegg medfører det en hel del papirarbeid.

For å få dette til, har den norske aktøren søkt råd og hjelp underveis. De har blant annet hatt kontakt med Grensekomiteen Innlandet- Dalarna, også deltatt på seminar om hvordan det er for nordmenn å skulle drive næring i Sverige.

Svingen understreker at de blant annet hele tiden har hatt et godt samarbeid med tolltjenesten i både Norge og Sverige.

- Jeg opplever at de er løsningsorienterte innenfor det lovverket som finnes.

De fikk det til og selv om det kostet i tid og penger, var det likevel butikk for Trysil Vask og Rens.

Foto: Trysil Rens og Vask

Stemningen er god på Trysil Rask og Rens, men det koster både mer tid og penger for en norsk aktør å vaske tekstiler for svenske kunder enn for norske. Foto Trysil Vask og Rens.

Slik gikk det i noen år. Til det kom nye regler og høyere tollsatser i 2018. Trysil Vask og Rens som nå var etablert med kunder i Sälen måtte igjen finne ut av hvordan de skulle kunne drive lønnsomt innenfor regelverket. 

- Løsningen ble at vi startet opp et eget bolag i Sverige: Fjälltvätt AB, forteller Svingen.

Det er Trysil Vask og Rens som eier det svenske selskapet, som vel og merke er et salgsselskap og ikke et vaskeri.

De svenske kundene forholder seg nå til Fjälltvätt. Og Trysil Vask og Rens har kun én kunde i Sverige, Fjälltvätt, istedenfor alle kundene de hadde før.

Det gjør jobben med papirer og toll mer effektivt, selv om tollkostnaden er den samme.

- Jeg tror at vi med dagens lovverk har den beste mulige løsningen. Den fungerer i hvert fall for oss, sier Svingen.

Ikke like konkurransevilkår

Tekstilene? De krysser fortsatt grensen, skitne eller rene, og vaskes fortsatt på vaskeriet i Trysil.

Opp igjennom årene har Svingen og kollegaer brukt mye tid og ressurser på å finne ut av hvordan de skal drive næringsvirksomhet i Sverige.

Har dere av og til tenkt at det kanskje er like greit å gi opp virksomheten i nabolandet?

- Mange ganger! Men vi gir oss ikke så lett, her i Trysil. Jeg skulle imidlertid gjerne ønsket meg enklere og mer effektive regelverk og færre tollbarrierer, men da må nok saken opp på et høyere nivå politisk, sier Svingen.

Trysil Vask og Rens er så vidt Svingen kjenner til det eneste norske industrivaskeriet med virksomhet i Sverige.

Og selv om det koster, er det fortsatt butikk å drive i Sverige.

- Men det er klart, sammenlignet med svenske konkurrenter i det samme markedet, stiller vi med et handikap, avslutter Svingen.

Med rent tøy i posen

På vaskeriet hos Trysil Vask og Rens vaskes norske og svenske tekstiler. Når rent tøy skal tilbake til kundene i Sverige er det litt mer som må til enn når det skal til norske kunder. (Foto: Tepas AS/Trysil Vask og Rens)

h
This is themeComment