Unge-indsatsen ”Energi til hinanden” i Esbjerg Kommune er landskendt og prisbelønnet for at få unge i uddannelse og job. Tre af de unge fra indsatsen arbejder i virksomheden Den Jyske Kontrolcentral, hvor driftsleder Erik Sørensen glæder sig over sine unge medarbejdere.
Den Jyske Kontrolcentral er en privat virksomhed i et industriområde i udkanten af byen Esbjerg på den danske vestkyst. Bygningen er døgnet rundt bemandet med medarbejdere, der fra et stort vagtrum med skærme overvåger alarmer ude hos kunderne. Tre af medarbejdere er unge mænd i 20erne, som har været del af indsatsen ”Energi til hinanden”, som skal hjælpe unge i gang med et job eller en uddannelse.
- Vi har som virksomhed stort udbytte af at være del af ”Energi til hinanden”, og vi er meget glade for de unge, som vi har ansat via indsatsen, siger driftsleder Erik Sørensen.
De tre unge, Andreas, Simon og Jasper, er på flere måder en gevinst for arbejdspladsen, forklarer han:
- De øvrige medarbejdere kan godt lide at tage et socialt ansvar og favner de unge gutter og deres sårbarheder på en god måde.
Det gavner også virksomhedens rekruttering og giver højere fastholdelse, fortæller han.
- Vi kommer i kontakt med kvalificerede unge, som vi ikke ville møde via det normale rekrutteringssystem, fordi de ikke læser jobopslag, og de bliver her længe.
”Energi til hinanden” modtog i november 2023 ”Kronprinsparrets Stjernedryspris”, som hvert år uddeles til en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. Prisen blev uddelt ved et show i Esbjerg Musikhus af Kong Frederik og Dronning Mary, der dengang var kronprinsepar.
Prisen blev begrundet med, at ”Energi til hinanden” tager afsæt i de unges behov og ønsker og tager nye metoder i brug i måden at guide unge på vej mod job og uddannelse. ”En inspirerende tilgang til en af samfundets store udfordringer”, lød det blandt andet i motivationen for prisen.
”Energi til hinanden” modtog i november 2023 ”Kronprinsparrets Stjernedryspris” Prisen blev uddelt af Kong Frederik og Dronning Mary, der dengang var kronprinsepar. Foto: Agnete Schlichtkrull.
”Energi til Hinanden” drives af Esbjerg Kommunes jobcenter, og er en indsats, der er:
Siden projektets start i 2020 er mere end halvdelen af de 183 deltagende unge mellem 16 og 27 år er kommet i uddannelse eller job. Deltagerne er såkaldt ”aktivitetsparate”, dvs. unge som ikke umiddelbart kan klare et job, og mange af dem slås med angst og andre psykiske udfordringer. Kommunen har til den målgruppe skabt et anderledes jobcenter, der får de unge til selv at ønske at komme i job eller uddannelse.
At gøre de unge i stand til varigt at forsøge sig selv er målet med indsatsen. Derfor spiller kontakten med lokale virksomheder en vigtig rolle i ”Energi til Hinanden”. De unge kan komme i praktikforløb og møde virksomheder og se, hvordan et arbejdsliv dér foregår.
En af Erik Sørensens unge medarbejdere gamer meget derhjemme om natten, og som deltager i ”Energi til hinanden” mødte han Erik Sørensen.
- Han opdagede, at der findes arbejdspladser som Den Jyske Kontrolcentral, hvor arbejdet går ud på at sidde ved skærme, og at han kunne arbejde om natten. Det vidste han ikke, siger Erik Sørensen.
Den unge blev i første omgang tilbudt en afprøvningspraktik i Den Jyske Kontrolcentral og har siden været ansat i virksomheden i to år. Han oplever selv at han nu har mindre angst end tidligere.
Den Jyske Kontrolcentral og de øvrige lokale virksomheder, som indgår i ”Energi til hinanden”, har som led i indsatsen fået rådgivning i, hvordan de strategisk og praktisk kan arbejde med at tage et socialt ansvar, fx ved at ansætte, modtage, fastholde og udvikle denne gruppe af unge.
- Det har været godt for os som virksomhed at blive klædt på til at tage et socialt ansvar. Vi har formuleret en CSR-strategi, så vi nu ved, hvorfor og hvordan vi gør, hvad vi gør. Jeg er overbevist om, at det på sigt også vil give en økonomisk gevinst, siger driftschefen på Den Jyske Kontrolcentral.
En evaluering af ”Energi til hinanden” viser, at deltagerne selv oplever, at de:
De unges egne bud på, hvad der får indsatsen til at virke:
findes der arbejdspladser hvor arbejdet går ud på at sidde ved skærme, og ungdommene at kan arbejde om natten.