Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2025 i Ung i Norden i Emilia fick jobbet tack vare Ung Kraft 2.0
Emilia fick jobbet tack vare Ung Kraft 2.0
tema

Emilia fick jobbet tack vare Ung Kraft 2.0

| Text og foto: Fayme Alm

Genom att bygga relationer med både privata och kommunala arbetsplatser skapas nu möjlighet till anställningar for unga människor i Åstorp. Mottot är: Alla måste få en chans.

Trots ett expanderande näringsliv var många unga våren 2024 långtidsarbetslösa i skånska Åstorp i södra Sverige.

– När man hemifrån söker jobb via Arbetsförmedlingen med en skärm syns inte människan. Allt är skriftligt och man får inte visa vilken person man är. Det fick vi nu under matchningen och det är en stor fördel, säger Emilia Holmkvist.

Efter att ha fullföljt sin utbildning till barnskötare har Emilia Holmkvist endast haft timanställningar inom industrin och på kommunala institutioner. Nu har hon en sex månaders anställning på heltid på förskolan Fröhuset i Kvidinge i Åstorp kommun tack vare Ung kraft 2.0.

En av två satsningar där rekryteringsprocessen innehåller en matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare där arbetssökande och arbetsgivare för träffa varandra.

Reaktioner på statistik ledde till handling

Våren 2024 toppade Åstorps kommun Arbetsförmedlingens lista över ungdomsarbetslösheten i Skåne. Av regionens alla 33 kommuner låg alltså denna nordvästskånska kommun sämst till.

– Vi måste göra något.

Det var Annica Nilssons reaktion. Hon är biträdande rektor på Fröhuset, en av kommunens 18 förskolor som för drygt tio år sedan skapade en praktikplats åt en arbetslös ungdom under projektet Ung kraft och som genom åren haft flera andra praktikanter.

Annica Nilsson_ny, foto: Fayme Alm

Annica Nilsson är rektor på Fröhuset. Det är en Reggio Emilia-inspirerad förskola. Det innebär att barn ses som kompetenta och viktiga samhällsmedborgare, väl värda att lyssna på och med stort utrymme för deras kreativitet.

För Arbeidsliv i Norden berättar Nilsson efter att ha läst Arbetsförmedlingen statistik tog kontakt med kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Jag undrade om vi inte kunde skapa Ung kraft igen och ta emot dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det handlar om att bygga relationer med praktikanterna på samma sätt som vi bygger relationer med barnen här på förskolan. Att ta emot dem oavsett vilken bakgrund de har.

– Genom åren har vi lyckats att få ut många av våra praktikanter till ett vikariat här eller till ett jobb någon annanstans eller till studier, så jag känner att vi har bidragit och det vill vi fortsätta att göra.

Annica Nilsson var inte ensam om att vilja agera. På kommunens arbetsmarknadsenhet hade enhetschefen Linnéa Engnes tagit emot liknande propåer och var tillsammans med Anna Bergqvist, verksamhetsutvecklare, redan igång med att skissa på Ung kraft 2.0 för att kunna erbjuda unga arbetssökande arbete i någon av kommunens verksamheter.

– I samverkan med Arbetsförmedlingen tog min chef förslaget till politikerna då det behövdes ett kommunalt beslut gällande finansieringen för att komma vidare i processen, säger Linnéa Engnes.

Placeringen avgörande för företagsexpansionen

Åstorp har för många företag ett fördelaktigt läge. Avståndet till Helsingborg och dess stora hamn är cirka 20 kilometer och såväl E4 som riksväg 21 och länsväg 112 går genom kommunen – goda förutsättningar för en knutpunkt, något flera företag nappat på.

Frigoscandia som lagrar livsmedel i flera temperaturzoner och logistikföretaget Frode Laursen, vars lagerlokal ligger alldeles runt hörnet till fastigheten där arbetsmarknadsenheten, Komvux och daglig verksamhet huserar är några av dem. Dogman med sina husdjursprodukter ett annat.

Kommunen – som förutom centralorten Åstorp även består av tätorterna Kvidinge, Nyvång och Hyllinge – har cirka 16 500 invånare, antalet registrerade företag är 1 250. Alla även gynnade av den väl utbyggda kollektrafiken.

Centralorten har tåg- och busstation för Skånes regionbussar vilket ökar tillgängligheten inte bara för boende i kommunen utan också för dem som vill arbetspendla hit.

Det är också en kommun som satsar på att utvecklas för att stärka sin attraktionskraft, berättar Linnéa Engnes.

– Skolor byggs och renoveras och centrum ska lyftas med bland annat ett nytt kommunhus.

Projekt både med kommunal och privat medverkan

I väntan på ett kommunalt beslut om finansiering av Ung kraft 2.0 lät Linnéa Engnes och Anna Bergqvist inte den höga ungdomsarbetslösheten bero. De använde tiden till att sjösätta projektet Ungdomsboost.

– Vi måste gå från prat till handling och se till individ och inte till målgrupp, säger Anna Bergqvist.

Ung kraft 2.0

Linnéa Engnes (t.v) och Anna Bergqvist  jobbar tätt tillsammans både med Ung kraft 2 och med Ungdomsboost. Foto: Anna Johansson Fast 

De vände sig därför till det lokala näringslivet med en förfrågan om de kunde ta emot en långtidsarbetslös ungdom för eventuell framtida anställning.

– Ungdomsboost slog nog an en hjärtetråd hos arbetsgivarna. De verkade som om de kände att detta är något vi måste hjälpas åt med att lösa, säger Linnéa Engnes.

När tio företag svarat ja, vände arbetsmarknadsenheten sig till de ungdomar i kommunen som varit arbetslösa i minst nio månader.

– Reaktionerna varierade. En del blev glada. Andra tyckte att det var läskigt, som en nära jobbet-upplevelsen. En del väntade på antagningsbesked till utbildning eller hade en annan bra planering.

Matchningen mellan företagen och de arbetssökande skedde i september.

– De tio ungdomar som kom var väl förberedda. Tränade i hur en intervjusituation kan gå till, välklädda och med välskrivna cv. Det gjorde intryck på arbetsgivarna som sa: Vilka fina ungdomar, berättar Linnéa Engnes.

Av dessa tio fick åtta praktikplatser och efter den första månaden har fem av dem fått en ettårig anställning med praktiskt arbete hos ett av Åstorps företag inom branscher som logistik, teknik, industri och VVS, som står för värme, ventilation och sanitet. Alla arbetar heltid, 40 timmar i veckan, och har en handledare på plats.

När Ung kraft 2.0 fått finansiering skapades 8 praktikplatser på kommunala arbetsplatser inom vård & omsorg, på tekniska kontoret, på en grundskolas vaktmästeri och kök samt på olika förskolor, bland annat på Fröhusets förskola.

Samtliga antagna inledde med en månads praktik liksom för Ungdomsboost. Fungerade allt väl gick praktiken över till en anställning på sex månader.

Gemensamt för både Ung kraft 2.0 och Ungdomsboost är att ungdomarna får med sig de anställningsstöd de har från Arbetsförmedlingen. Stöden är individuella och för Ung krafts del är det kommunen som står för mellanskillnaden mellan det och lönen på 22 500 SEK per månad.

Det samma gäller för företagen som deltar i Ungdomsboost, med den skillnaden att de har individuell lönesättning. Därför är 22 500 SEK en minimilön.

– Tack vare detta projekt möjliggörs för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden och att de unga får chansen att jobba heltid på ett och samma ställe för att få en användbar referens i sitt cv, säger Annica Nilsson.

Barnskötare på rätt plats

Den chansen tog Emilia Holmkvist och fick ett heltidsjobb i det yrke hon utbildat sig till.

– Jag har alltid älskat barn och har en lillebror och två storasystrar varav den ena har två små barn.

Emilia HolmkvistNY, foto: Fayme Alm

Emilia Holmkvist började trivas direkt på förskolan Fröhuset.

På Fröhuset förskola klickade det både mellan henne, personalen och barnen.

– När jag kom hit kände jag mig välkommen och började trivas direkt. Alla var trevliga och det kändes att personalen menade det de sa, säger hon.

Ett annat glädjeämne är att det bland treåringarna som Emilia jobbar med sker ständiga framsteg.

– Tillbaka efter juluppehållet hade några barn lärt sig nya ord och då blir det ännu roligare att diskutera med dem och märka hur deras språk utvecklas.

Emilia har själv dyslexi, något hon inte fick hjälp med under grundskoletiden. Det var en stor skola och klassen bytte ofta lärare, berättar hon. På gymnasiet fick hon stöd av speciallärare och idag är dyslexin hanterbar.

– Jag läser högt för barnen utan problem, säger hon och vill lägga till att om hon kan hjälpa andra att lyckas så gör hon gärna det.

Framtiden runt hörnet

Syftet såväl med Ung kraft 2.0 som med Ungdomsboost är att ge ungdomarna erfarenhet av arbetslivet, att skapa en referensram som gör att de ska kunna söka sig vidare.

Emilia Holmqvist och alla de andra ungdomarna träffade därför redan från början en arbetsmarknadscoach, anställd av kommunen, som regelbundet följer upp hur det går och också är tillgänglig för både arbetstagaren och arbetsgivaren när det behövs.

Nu under våren ska coachen hjälpa ungdomarna med att planera för framtiden. Valet står mellan att satsa på arbete eller på studier.

Öppnar dörrar

Med Ung kraft 2.0 och Ungdomsboost har samverkan inom kommunen ökat.

– Olika parter har nu lättare att ta kontakt med varandra och har lärt känna vilka ingångar som finns, säger Linnéa Engnes och berättar att en företagare hörde av sig efter att ha fått en första matchning av ungdom.

– Han undrade om vi hade en till. I så fall kunde han anställa den personen utan något ekonomiskt bidrag.

Efter Ungdomsboosts första intervjuomgång fick Linnéa Engnes glädjen att ringa en ungdom och säga att ”Det är fyra arbetsgivare som har valt dig, så nu får du välja”.

– Känslan av att kunna lämna det beskedet är svår att beskriva, säger hon.

Verksamheten har som målsättning att kunna köra en ny Ungdomsboost och även att fortsätta med Ung kraft, men fortsättningen är beroende dels av inflödet av ungdomar, dels av de politiska besluten.

– När vi kontaktade företagarna i kommunen var det många som svarade: Inte just nu, men hör gärna av er till våren. Det hoppas vi kunna göra.

Arbetslös till heltidsanställning

Emilia Holmkvist, barnskötare, med heltidsanställning på förskolan Fröhuset under sex månader.

h
This is themeComment