Stadig flere studerende på Aarhus Universitet vælger iværksætteri for at løse vigtige samfundsproblemer. En af dem er læge Christina Gravgaard Andersen, som under sit studie har stiftet egen virksomhed.
Da Christina Gravgaard Andersen under sin lægeuddannelse var i praktik på et hospitalsafsnit for børn, der skulle opereres, gik det op for hende, at mange af børnene var rædselsslagne, fordi de ikke forstod, hvad der skulle ske.
Det gav hende ideen til at starte egen virksomhed, der leverer patientkommunikation til sundhedsvæsnet.
– Børnene på afdelingen vidste kun, at de skulle skæres i, og at de ville blive lag til at sove først, og de var meget bange. Det gjorde stort indtryk på mig, og jeg fik en lyst til at give både børnene og deres forældre mere information i en form, de kunne forstå.
Hun producerede en video til børneafdelingen med letforståelig information om operationen, og da hun senere undersøgte effekten, viste det sig, at børn der havde set hendes video var mindre bange og vidste mere om, hvad der skulle ske.
Den fik andre hospitalsafdelinger til at efterspørge tilsvarende videoer, og på den baggrund stiftede hun og hendes bror Thomas virksomheden Kliknikken, som producerer små videoer med patientinformation.
Aarhus Universitet holder også møder for studerende, hvor iværksættere fra The Kitchen fortæller om at være praktikant eller studentermedhjælper i en startup. (Foto: Privat)
At bidrage til at gøre noget bedre for nogen er den vigtigste drivkraft for de to unge iværksættere:
– At gøre en forskel for mennesker og samfund gør det meningsfuldt for mig at være læge og nu også som iværksætter. Jeg kunne ikke se mig i et job eller skabe en virksomhed, hvor det at tjene penge var vigtigst, siger Christina Gravgaard Andersen.
Hun er ikke iværksætter for pengenes skyld:
– Både jeg og min bror har valgt uddannelser, hvor der er ret god jobsikkerhed, så det er ikke for pengenes skyld, at vi nu har egen virksomhed. Jeg er primært iværksætter, fordi jeg så et behov for at ændre noget til det bedre. Det er en vigtig kvalitet for mig.
Søskendeparret vidste ikke noget om iværksætteri, så de opsøgte og får stadig hjælp i The Kitchen, som er Aarhus Universitets startup-inkubator, der har til formål at skabe et dynamisk iværksættermiljø og støtte nyskabende ideer hos studerende og forskere på universitetet.
I The Kitchen har Christina Gravgaard Andersen og hendes bror adgang til gratis kontor. De har også deltaget i workshops, og de har haft en personlig rådgiver, som har hjulpet dem til at få ideen omsat til produkt og konkret at etablere en virksomhed.
– Det har været guld værd at få hjælp fra universitetet, da ingen af os havde erfaring med start-up. Vi har haft stor gavn af vores rådgiver og af at være i et miljø med andre iværksættere. Blandt læger møder jeg forståelse men også undren over, at jeg er iværksætter, når jeg sagtens kan leve af at være læge.
The Kitchen har eksisteret i fire år og har foreløbig hjulpet over 1000 studerende og medarbejdere på Aarhus Universitet med at skabe egne virksomheder eller på andre måder gøre ideer til virkelighed.
Der er for tiden ca. 250 virksomheder i programmet, og antallet af nye virksomheder stiger. Det fortæller Aarhus Universitets innovationschef, Jeppe Dørup Olesen:
– Vi ser en markant stigende interesse blandt vores studerende og medarbejdere for iværksætteri og det at skabe egen virksomhed. I dag hjælper The Kitchen langt flere studerende og medarbejdere med at skabe egen virksomhed end for bare få år siden.
Studerende og medarbejdere, som kommer til The Kitchen med en ide, er typisk drevet at en lyst til at gøre en forskel samfundsmæssigt, vurderer innovationschefen:
– Nogle er drevet af lysten til at tjene penge, men jeg oplever, at der er en meget betydelig interesse for at skabe virksomheder eller arbejde med løsninger, der forholder sig til vigtige samfundsproblemstillinger.
– Iværksættere og især unge iværksættere er meget optaget af impact. De vil gøre en forskel i verden.
Jeppe Dørup Olesen er innovationschef på Aarhus Universitet. (Foto: Aarhus Universitet)
Ifølge Jeppe Dørup Olesen har den stigende lyst til iværksætteri også sammenhæng med, at unge i dag ønsker sig noget andet af deres arbejdslivet end tidligere generationer.
– Nogle unge vil have medbestemmelse og ikke bare være små tandhjul i en stor maskine, og mange vil gerne et arbejdsliv med mange elementer, frem for blot ét job.
De ønsker frihed og fleksibilitet og plads til andre ting i livet end arbejde. Det er en del af tidsånden, som også er også med til at booste lysten til at starte egen virksomhed.
For Christina Gravgaard Andersen betyder iværksætteriet dog kun mere arbejde – i hvert fald på den korte bane. Hun har det seneste år kunne arbejde fuld tid på Kliknikken, takket være et legat fra Innovationsfonden.
Men nu er de penge brugt, og fremadrettet må hun passe virksomheden samtidig med et fuldtidsjob som læge.
– Virksomheden kan ikke vedligeholde en løn til os som stiftere endnu, men målet er at opnå en omsætning, der gør det muligt at ansætte medarbejdere til at producere videoerne, så jeg kan overgå til en lederrolle og dele min arbejdstid mellem virksomheden og arbejdet som læge.
Hvordan det skal gå op, ved Christina Gravgaard Andersen endnu ikke, men hun er optimistisk:
– Der er tradition i lægefaget for at arbejde meget, og det forventes mange steder at lægestuderende og unge læger arbejder meget mere end de 37 timer, vi får løn for.
Men min generation vil ikke arbejde så meget, og jeg mærker at der er et skift på vej. Så jeg satser på fritid nok til også at drive egen virksomhed.
At tilbyde studerende hjælp til iværksætteri er en flerårig satsning for Aarhus Universitet, som har fået økonomisk tilskud til indsatsen fra flere almennyttige fonde, der støtter The Kitchen med blandt andet det formål at give unge flere adgangsveje til arbejdslivet.
Samtidig er de unge iværksættere i ’The kitchen’ med til at fremme den innovation, som er nødvendig for at løse store samfundsudfordringer, fordi de udvikler løsninger, der bidrager til at løse vigtige samfundsproblemer, påpeger Jeppe Dørup Olesen.
Folketinget har afsat knap 100 mio. kr. i 2025 til at fremme forskningsbaseret innovation på de danske universiteter.
The Kitchen har også et lydstudie, som de to iværksættere bruger til at optage voice-overs til deres videoer. (Foto: Privat)