Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2007 i pdf filer

pdf filer

Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse
Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.
Fra kontrol til tillid
En ny virksomhedspolitik med kerneværdier som medbestemmelse og ansvar, tillid og åbenhed i den danske butikskæde Irma har vendt nedtur til fremgang på både det menneskelige plan - og økonomisk.
Sosial kapital - kriterium for suksess
Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.
Tyst kunskap guld värd
Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.
Arbetsmiljö i Helvetesköket
Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda.
Jobbet ger unga identitet - extra tungt för dem som blir utan
Övergången mellan att studera och det första fasta jobbet är en känslig fas. Ungdomarna är som eremitkräftor på en strand: De ska byta ut ett snäckskal mot ett annat. Från det trygga, men kanske allt för trånga skalet som studierna representerat, ska de flytta in i ett nytt. På stranden glittrar några snäckor extra skarpt. Företag som tillhör ungdomskulturen och som därför lockar mer än andra: Nokia, Sony Ericsson och Google.
Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken
Den svenska regeringen fortsätter att lägga om arbets-marknadspolitiken i snabb takt. På olika sätt vill den försöka bryta upp de inlåsningar som många hamnat i, antingen i form av oönskat deltidsarbete, sjukskrivning eller långtidsarbetslöshet.
Utslagningen börjar i skolan
Hösten har kommit och med den börjar livet efter grund-skolan för många ungdomar. Men det första året i gymnasiet eller yrkesskolan kan också bli ett stort personligt nederlag, med avhopp från studierna som kan utmynna i bestående utslagning. I Finland står 15 procent av ungdomarna utanför studier och arbetsliv, närmare 100.000 personer. Drygt hälften av dem är registrerade som arbetslösa, resten - 42.000 ungdomar - lever helt utanför alla system.
Öresundsregionen skapar jobb åt de unga
Ungdomsarbetslösheten var tidigare skyhög i Skåne och speciellt i Malmö. Idag ligger den under riksgenomsnittet och ser ut att fortsätta sjunka. Lösningen ligger i bron till Danmark - ett land med akut arbetskraftsbrist.

Side-alternativer

This is themeComment