Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
tema

Tyst kunskap guld värd

| Tekst: Carl-Gustav Lindén. Foto: Cata Portin

Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.

När priserna i tävlingen Finlands bästa arbetsplats delades ut i slutet av februari fanns ett överraskningsnamn med, Pensions-skyddscentralen (PSC). Där är bra arbetsmiljö inget trendfenomen.

Vi har folk som jobbat här i mer än 40 år. Det är ovanligt. Minna Kurttila.PSC har aldrig sagt upp någon, säger Minna Kurttila, personal-utvecklingschef.

Vi förfasar oss över en finländsk elektronik-tillverkare som samma dag meddelar att nästan alla anställda får gå när den sista fabriken i hemlandet stängs. Stabilt och tryggt ska det vara.

- I den privata sektorn kan ju arbetsgivarna inte lova arbete för evigt, de erbjuder personlig utveckling istället. Vi har både och.

PSC har bland annat hållit fast vid sin egen företagshälsovård, medan de flesta organisationer lagt ut detta på utomstående. Samarbetet mellan hälsovård och personalavdelning är intensivt.

Den goda stämningen på jobbet  var utslagsgivande i tävlan, hela 85 procent trivs bra eller mycket bra. Framförallt handlar det om en känsla av att uträtta något samhälleligt meningsfullt. Kopplingen mellan arbetsplats och privatliv är också stark, vid sidan av jobbet kan de anställda ägna sig åt konst, drama, gymnastik, musik i samma utrymmen. Samtidigt försöker arbetsgivaren hjälpa till med att samordna jobb och familj.

Snärjig lagstiftning

Pensionsskyddscentralen är hjärnan i det finländska arbetspensionssystemet. När riksdagen stiftar nya lagar räknar PSC:s experter ut effekterna på regelverket, hur dess uppbyggnad förändras. Det tar tid att lära sig detta komplicerade system med sina bitar av förmåner, finansiering och försäkring. Reformer och förändringar duggar tätt.

Rolf Storsjø- Det är en djungel. Första året här gör man nog klokast i att inte svara i den där, säger juristen Rolf Storsjö, 53 år, och pekar på sin telefon.

En av de punkter som nämndes av priskommittén var PSC:s satsning på äldre arbetstagare, Vi Veteraner, ett program för att överföra tyst kunskap som uppstått inom huset. Medelåldern på de anställda är  45 år, mot lite på trettio hos de två andra pristagarna - Microsoft och Accenture. Det gör att man tvingats ta itu med det stora generationsskiftet på allvar. År 2011 går hundra anställda i pension, en fjärdedel av personalen. Med en tre månader lång utbildning av husets veteraner vill ledningen försäkra sig om att deras kompetens stannar kvar i organisationen.

Tyst kunskap handlar om intuition, sinnesintryck och uppfattningar - begreppet definierades av den ungerska vetenskaps-filosofen Michael Polanyi.

- Ofta förmår erfarna veteraner inte att uppskatta den väldiga kompetens och erfarenhet de bär på. Vi menar att det är viktigt att sprida den i huset, säger Minna Kurttila.

På topp vid 55

Efter kompetenskartläggningar har de utvalda personerna samlats till kurser där deltagarna lär sig vad tyst kunskap är, hur den byggs upp och att det finns processer och modeller för att överföra den till andra personer. Rolf Storsjö går som bäst utbildningen där ett av budskapen är att kompetenskapitalet är på topp vid 55 års ålder.

- Jag har fått veta att äldre människor kan lära sig nya saker, minnet blir inte sämre med åldern.

Storsjö, med minst tio år kvar till pensionen, är samtidigt mentor för en yngre jurist, Anniina Alaluusua. Själv har han nyligen lärt sig spanska - på egen hand.

De anställda har tillgång till skräddarsydd kompetensutveckling och planering av karriärstigar. Mycket görs i samarbete med Arbetshälsoinstitutet, medan de namnstarka konsulterna stoppas i dörren.

- Väckelsemötena är ju trevliga, men de bär oss inte särskilt långt, säger Minna Kurttila som har en bakgrund inom beteendevetenskap. Speciellt med PSC är att 80 procent av personalen är kvinnor.

- Vi har krossat myten att det inte går bra på kvinnodominerade arbetsplatser.

Fotnot:

Pensionsskyddscentralen vann första priset i Great Place to Work Institutes Finlandstävling i klassen för offentliga organisationer.

Artikkelen har vært publisert i AiN nr 1, 2007 og kan lastes ned som pdf.

h
This is themeComment