Alt tyder på, at den færøske lakseopdrætsindustri ufrivilligt er havnet i en overordentlig lukrativ situation som følge af den russiske importboykot av europæiske og norske madvarer.
Rusland er et af de store køberlande af atlantisk opdrætslaks. Men med de nye handelssanktioner har landet reduceret muligheden for at få fat i laks, som er blevet alt mere populær i landet de senere år.
Eneste producenter af laks, som har mulighed for at sælge den frisk til det russiske marked er de færøske. Alle de øvrige opdrættere er ramt af boykotten på nær de chilenske, men de ligger for langt væk fra Rusland til at eksport er en mulighed.
Det mærkes på Færøerne i disse dage, hvor interessen fra russiske opkøbere er øget. For øernes største opdrætsselskab, pf. Bakkafrost, kan den russiske interesse også mærkes på aktiekursen. Bakkafrost var den eneste virksomhed på seafood index’et på Oslo Børs, hvis aktiekurser steg som følge af de russiske sanktioner.
Det er ikke første gang, at færøsk opdrætsindustri er havnet lukrative situationer på grund af udefrakommende begivenheder.
Problemer med sygdom i den chilenske opdrætsindustri for en del år siden åbnede en lukrativ dør til de nordamerikanske sushi-restauranter. Og den norske Nobelkomité’s beslutning om at tildele systemkritikeren Liu Xiaobo fredsprisen, åbnede også døre til det kinesiske marked for færøske lakseeksportører.
Færøske fiskeprodukter er ikke omfattet af de russiske sanktioner, da Færøerne står uden for EU. Fra landstyrets side har man heller ingen intentioner om at til slutte sig de vestlige sanktioner mod Rusland som følge af den russiske intervention i Ukraine.
- Færøerne går ikke ind for at løse politiske kriser med boykot og sanktioner. Vi ønsker diplomatiske løsninger, sagde Færøernes lagmand, Kaj Leo Holm Johannessen, ved afrejsen til et planlagt besøg i Rusland i september, hvor netop handelshindringer af færøske fiskevarer var på dagsordenen.
Færøerne er jo netop kommet ud af et import boykot af pelagiske fiskevarer, som EU indførte for et år siden som følge af Færøernes opsigelse af kvoteaftalen mellem kyststaterne, og den efterfølgende egenfastsættelse af kvoter for makrel og atlantoskandisk sild.
Dén sanktion var en udfordring for Færøernes pelagiske industri, som skulle oparbejde en ny marked i Østeuropa samt finde nye veje til Afrika uden om de europæiske transithavne. En erfaring, som koster i resultatet for 2013 og 2014, men som godt kan vise sig at blive gavnlig på længere sigt.
Tórshavn er hovedstaden på Færøyene
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.