Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i En nordisk visjon for den digitale platformøkonomien i Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb
Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb
tema

Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: privat

Delningsekonomin frodas på Island, utan att det har haft några stora negativa konsekvenser för arbetsmarknaden på Island. Utvecklingen har ägt rum på helt egna villkor - drivet av turismen. Islänningarna delar med sig bostäder och bilar till turisterna. Isländska skattemyndigheter ska nu samarbeta med Airbnb.

Industridesigner Matthildur S. Jóhannsdóttirs kompis skulle sälja sin bostad i ett flervåningshus i Reykjavik för fyra år sedan men var inte nöjd med priset som erbjöds. Matthildur föreslog att kompisen skulle flytta och hyra ut bostaden på Airbnb. Det gjorde kompisen under tre månader och bostadspriset steg avsevärt.

Matthildur hade själv varit arbetslös under flera år. Hon behövde ett jobb med flexibel arbetstid. Hon är i 50-årsåldern och fick inget arbete som industridesigner. Hon trodde att det med tiden skulle bli ännu svårare, speciellt som hon inte hade förnyat sina kunskaper inom datatekniken.

Bara en bil första året

Matthildurs kompis hade bra erfarenheter av Airbnb. Matthildur bestämde sig för att göra samma sak, dela med sig och hyra ut sin bil som hade campingutrustning på toppen på Airbnb . Hon skaffade sig först alla tillstånd som behövdes och hon betalar naturligtvis skatt.

Delningsekonomin anses ha haft begränsad effekt på arbetsmarknaden på Island. Men biluthyrningen har blivit Matthildurs eget lilla företag och hennes arbetsplats.

Foto: Privat

- Jag hyrde bara ut en bil första året. Det andra året hyrde jag ut tre olika bilar som jag inrett till husbilar. I sommar hade jag tänkt hyra ut sex, men jag råkade ut för en olycka och har legat på sjukhus. Det blir bara fyra till fem bilar som jag hyr ut i sommar, förklarar hon.

Attityderna har förändrats

Författaren till det isländska bidraget i rapporten Nordic Labour Markets and the Sharing Economy, Katrín Ólafsdóttir,  säger att delningsekonomin tillsammans med finanskraschen och boomen inom turistnäringen har förändrat islänningarnas attityder och möjligheter att delta i delningsekonomin. Tidigare investerade de i bostäder och bilar utan att dela med sig. Nu delar de gärna med sig för att underlätta försörjningen och förbättra familjens ekonomi.

- Islänningarna är vana vid att ha två jobb, nu sköter de sitt reguljära jobb och hyr ut saker och ting vid sidan om, säger Katrín Ólafsdóttir, som är lektor vid universitetet i Reykjavik,.

Katrín menar att utvecklingen har varit nyttig, eftersom den förhindrat den isländska ekonomin från att överhettas. Island skulle inte ha klarat av det enorma turistintresset utan Airbnb och biluthyrningar av olika slag via webbsajter. Noteras bör att Uber inte existerar på Island.

- Utvecklingen hade varit helt annorlunda om vi bara haft hotellen. Vi har kunnat ta emot fler turister än någonsin utan att det blivit problem, eftersom utbudet av övernattningsmöjligheter ökat med 20-25 procent via Airbnb, säger Katrín.

Räddade familjens ekonomi

Matthildur S. Jóhannsdóttir tänker tillbaka på finanskraschen. Hon minns en enorm fattigdom. Hon hade inte råd med det som de flesta anser normalt. Hon kunde inte köpa ny kosmetika, hennes trosor var trasiga, skorna var obrukbara. Men biluthyrningen har räddat familjens ekonomi. Familjen lever att bra liv och har nu kunnat åka på sitt livs drömresa - till Bali.

Foto: Privat

Matthildur har stor ekonomisk frihet och flexibla arbetstider.  Från november till mars hyr hon inte ut några bilar, eftersom hon inte vill att turisterna ska få problem med väder och vägförhållanden. Hon lägger vikt vid att företaget ska fortsätta i liten skala, med personlig service.

- Jag träffar mina gäster när de anländer med flygbussen och bjuder dem genast på kaffe och wienerbröd i bageriet där vi går igenom vilka regler som gäller på Island, säger hon.

Utan välfärdssystemets skyddsnät

Landsorganisationen ASÍs ledare Gylfi Arnbjörnsson anser att delningsekonomin i regel betyder svartarbete och social dumpning. Han poängterar att det inte handlar om organiserat lönearbete. Han menar att de som sysslar med detta betalar en stor andel av sina inkomster till webbsajterna utan att få betalt enligt de lönetariffer som gäller på arbetsmarknaden. Gylfi menar att de här människorna inte åtnjuter välfärdssystemets skyddsnät eftersom de inte betalar skatt.

- Det tycker vi inte om, säger han.

Den isländska landrapporten anklagar både facket och de politiska partierna – undantaget de vänstergröna och piraterna - för att inte ha någon policy vad gäller delningsekonomin. Gylfi Arnbjörnsson poängterar att delningsekonomin handlar om svartarbete. ASÍ motarbetar social dumpning och svartarbete inom turismen liksom inom andra näringar.   

- Vi kritiserar inte de som deltar i det här, vi kritiserar webbsajterna och företagen som främjar svartarbete, säger han.

Samarbete med Airbnb

Delningsekonomins natur går ut på att deltagarna organiserar sina affärer själva och gör det möjligt för ekonomin att utvecklas på egna villkor. Finansminister och reformpartiet Viðreisns ordförande Benedikt Jóhannesson håller med om att Island möjligtvis inte klarat av turistboomen utan Airbnb. Men han är övertygad om att en stor del av de som hyr ut bostäder via Airbnb betalar skatt, även om det också finns de som gör det svart.

Viðreisns inställning är att de som deltar i delningsekonomin bör betala skatt. Benedikt poängterar att finansministeriet nyligen träffat Airbnb:s representanter i Washington för att diskutera samarbete vad gäller beskattningen. Ministeriets delegation fick svaret att Airbnb jobbar med skattemyndigheterna i medlemsländerna och samlar in skatt på deras vägnar.  

- Det tar tid att organisera skattesamarbetet men nu har vi fått kontakt med Airbnb. Det är en början, säger Benedikt. Han tillfogar att Efta har gjort invändningar mot taxichaufförernas monopol på Island och att regeringen måste reagera. Det kan göra det möjligt för Uber att bli verksamt på Island.

Rapport kommer snart

Över 2 500 bostäder har registrerats på Airbnb på Island. Det finns Inte några uppgifter om hur många bostadsägare som inte betalar skatt, men den isländska regeringen ska snart presentera en rapport om delningsekonomin och svartarbete på Island. 

h
This is themeComment