Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2017 i En nordisk visjon for den digitale platformøkonomien i Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin
Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin
Nyhet

Ingen modell passar alla: Tre företag om delningsekonomin

| Text och foto: Björn Lindahl

Uber och Airbnb har fått mest uppmärksamhet men nya plattformsföretag utvecklas hela tiden. Finn.no, Cool Company och Ework Group är tre exempel på företag i Norden som använder sig av digitala plattformar för att koppla ihop kunder med olika sorters tjänster.

På den nordiska konferensen om delningsekonomin i Oslo var det fler talare som varnade för att införa förhastade regleringar.

- Låt inte rädslan för delningsekonomin göra att vi reglerar oss in i ett hörn. I alla fall inte förrän problemen har uppstått, sa den norska arbetsgivarorganisationen NHO:s direktör Kristin Skogen Lund.

Hon berättade att debatten om delningsekonomin i Norge sköt fart när hon fö rtt och ett halvt år sedan satte sig i en Uber Black, med den största norska kvällstidningen VG på släp.  Hon var på väg till den årliga NHO-konferensen, där det nya arbetslivet var tema.

- Det var många som tyckte det var jättetufft och andra som ansåg att det var helt förkastligt, sa hon.

Jimmie Carling från Ework Group, som är Nordens största förmedlare av konsulter, visade fram en jämförelse av hur lång tid det tagit för olika tekniska nyvinningar att nå ut till 50 miljoner människor. Liknande jämförelser är vanliga, men den här var uppdaterad med två spel som baserar sig på mobiltelefoner, det finska Angry Birds och det japanska Pokémon GO:

Tid för att nå 50 miljoner användare
Telefon75 år
Radio 38 år
TV 13 år
Facebook  3,5 år
Twitter 9 månader
Angry Birds 35 dagar
Pokémon GO 7 dagar


Det norska medieföretaget Schibsted äger tidningar som Aftenposten, VG, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Men det får det mesta av sina förtjänster genom digitala rubrikannonser på plattformar som Finn.no i Norge och Blocket i Sverige. 

Christian Ringvold berättade att Finn.no nu ger sig in på att även förmedla tjänster och inte bara bilar, lägenheter, möbler och andra begagnade föremål. Målet är att bli störst inom en ”vertikal” som det kallas.

- Vi såg att det var en mycket snabb utveckling i delningsekonomin, det fanns en stor efterfrågan på olika tjänster och en ökande frilansmarknad som ville ta jobb. Men våra plattformar var inte anpassade för tjänster så vi har varit tvungna att utveckla dem, berättade han.

En utmaning är att kvalitetssäkra att de som vill utföra uppdrag verkligen är kvalificerade till det.

- Vi tar bort 20 procent av jobberbjudandena. Vi kan till exempel inte låta en person som inte har utbildning som bilmekaniker erbjuda sådana tjänster, säger han.

- Andra utmaningar är hur vi tillsammans med försäkringsbolagen kan utveckla passande försäkringar.

Plattformsföretagen påverkar varandra

Även om delningsekonomin fortfarande är liten i förhållande till den traditionella arbetsmarknaden, interagerar plattformsföretagen med varandra så att utvecklingen går ännu fortare. Det svenska Cool Company har specialiserat sig på att hjälpa frilansare som vill tjäna pengar på olika uppdrag, men som inte vill ta hand om administrationen att skicka räkningar och betala in skatter. Företaget är än så länge verksamt i Sverige och Norge, men håller också på att etablera sig i Finland.

-  19 000 personer har hittills anlitat våra tjänster, sa Louise Becker som är internationell affärsutvecklare för företaget.

I Sverige har skattemyndigheterna en egen kategori för sådana frilansare, som kallas egenanställda.

-  69 procent av de egenanställda som anlitar oss säger att de vill ha hjälp med administrationen, men 36 procent säger också att de vill slippa arbeta svart. De vill betala in skatter på ett korrekt sätt, sa hon.

Stora skillnader

Enligt den svenske utredaren Kurt Eriksson som stod bakom den svenska utredningen om delningsekonomin och arbetsmiljön, är det stor skillnad på Cool Company och Uber.

- Cool Company har ingen kontroll över vilket pris och vilka villkor de som anlitar deras kunder sätter på sina tjänster, påpekar han.

För skattemyndigheterna är företag som Cool Company också en fördel. Kunderna som får hjälp med sin administration belastats med en avgift på 5,98 procent av den summa de fått för uppdraget.

Ework Group är ytterligare ett steg mot att anpassa sig till den nordiska modellen.

- Vi är verksamma i hela Norden och har följt lagstiftningen i de olika länderna under 16 år. För oss är inte det någon fråga, sa Jimmie Carling, vd för Ework Group i Norge.

Mer än hälften av de 7 500 konsulter som företaget förmedlar har egna företag. Genomsnittslängden på ett uppdrag är sex månader. För Finn.no handlar det däremot om uppdrag där kund och utförare ska kunna kopplas ihop inom 30 minuter och där den genomsnittliga ersättningen är 1 200 kronor per uppdrag.

De tre företagen visar på utmaningarna myndigheterna står inför när reglerna på arbetsmarknaden ska anpassas. Det som passar för en verksamhet kan bli helt fel för en annan. Samtidigt riskerar vissa frågor, som arbetsmiljön att hamna mellan två stolar.

- Vi har inte hunnit se på arbetsmiljöfrågor ännu, medgav Christian Ringvold i Finn.no.

Diversitet i delningsekonomin

Tre representanter för olika företag inom delningsekonomin: Christian Ringvold från Finn.no, Louise Becker från Cool Company och Jimmie Carling, från Ework Group (bilden ovanför).

h
This is themeComment