En stor del av arbetskraften som bygger den nya Svinesundsbron är polsk. På toppen av det 92 meter höga brospannet möter vi de tre polska arbetarna Tadeusz Kudua, Stefan Lagosz och Trepuzur Zenon (bilden ovanför). I bakgrunden den gamla Svinesundsbron.
Den nya bron mellan Sverige och Norge som byggs över Svinesund är ett exempel på de invecklade arbetsförhållanden som ofta råder på en byggarbetsplats.
Även om bron finansieras till hälften av Norge, är det Vägverket i Sverige som är byggherre. Uppdraget att bygga bron gick till tyska Bilfinger Berger. En stor del av arbetskraften är polsk. På toppen av det 92 meter höga brospannet möter vi de tre polska arbetarna Tadeusz Kudua, Stefan Lagosz och Trepuzur Zenon. Utsikten mot den gamla Svinesundsbron är svindlande.
- Det här är den tredje bron jag bygger. Det är mer armeringsjärn än vanligt eftersom bron är så tunn, annars är jobbet som det brukar vara, säger Tadeusz Kudua.
Hur oklara arbetsförhållande kan vara även på ett prestigeprojekt som detta blixtbelystes i augusti 2003. Då omkom den 41-årige armeraren Jan Stanko från Polen. Han föll från en 30 meter hög pelare. Full förvirring uppstod om mannen arbetade för Bilfinger, den tyska underleverantören IMO GmbH eller ett polskt företag. Fortfarande har inte frågan avgjorts och tvåbarnspappans familj har inte fått ersättning från något av bolagen för dödolyckan. Svinesundsbron omfattas inte av Tariffnemndas beslut och det är tveksamt om de nya reglerna för offentliga uppdrag som införs från årsskiftet i Norge kommer att gälla för bron.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.