Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2006 i pdf AIN 2006

pdf AIN 2006

Nattjobb kan vara en njutning
Posten i Finland har ett unikt verktyg för att ta hand om sina anställda, en nygrundad stiftelse med rejäla resurser som ska se till att folk hålls friskare och orkar jobba längre. Det tuffaste jobbet är den tidiga morgon-utdelningen, men som något överraskande kan uppfattas som en njutning.
Danmark opretter kommunale jobcentre: Det sker fra nytår som led i Kommunalreformen - men parterne på arbejdsmarkedet er skeptiske
Der udbryder åben konkurrence om at blive bedst til at få ledige i arbejde efter den 1. januar 2007, når den statslige Arbejdsformidlingen, AF, i Danmark bliver en del af de nye jobcentre i kommunerne. Dette er blot en af mange forandringer, der sker i Danmark, når den nye kommunal-reform træder i kraft i det nye år. Fra at have 275 kommuner bliver der kun omkring 100, fordi de fleste kommuner fusionerer for at få større enheder. Amterne nedlægges, og der oprettes en række - og færre - regioner, for nu at nævne det mest markante.
Stor skepsis på arbejdsmarkedet
Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne er bekymrede for den nye model med lokale kommunale jobcentre i en tid med øget globalisering og mobilitet i bred forstand.
NAV-reformen i Norge: Aldrig mer "det är inte vårt bord"
Bättre samordning av de sociala tjänsterna och fler ut i arbete. Det är målet i en av de största reformerna som någonsin genomförts i offentlig sektor i Norge. Hittills har det varit förvånansvärt lite bråk runt försöket att smälta ihop de kommunala och statliga välfärdstjänsterna.
Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned
”Finland lever av skogen”, är ett gammalt talesätt som fortfarande gäller. Men papperstillverkaren UPM har satt i gång ett saneringsprogram där flera fabriker stängs. I brukssamhället Voikkaa är bitterheten stor när ortens största arbetsgivare försvinner och därmed hundratals jobb.
Uthyrd och nöjd med det
Anders Olsson, 56 år, inspekterar sin nya arbetsplats. Han är utskickad av bemanningsföretaget Industrikompetens och ska montera centralsmörjsystem hos Sommers, ett sjupersoners företag i Linköping som just nu har en tjock orderbok.
Bemanningsföretagen vill sköta personalavdelningar
Industrikompetens är ett exempel på hur företagen själva kan lansera marknadsbaserade lösningar för omställnings-problem. Det säger professor Henrik Bäckström som är forskare vid Arbetslivsinstitutet i Stockholm.
”Övergångsreglerna gynnar grå arbetsmarknad”
Det finns inte mycket att vinna på att förlänga övergångsreglerna för arbetsinvandring från de nya medlemsländerna i EU. Risken är att det bara leder till tjenestemobilitet, utstationering, og att den gråa arbetsmarknaden ökar istället. Däremot finns det klara fördelar av en samordnad nordisk politik för arbetsmigration, anser forskaren Jon Erik Dølvik.
Opphev restriksjonene - baltiske land ber landsmenn komme hjemme
I Estland, Litauen og Latvia er det nå mangel på arbeidskraft innenfor en rekke bransjer. Landene setter derfor i verk tiltak for å oppfordre folk om ikke å reise ut, og ber de som har reist komme hjem. Ønsket er likevel at overgangsordningene avvikles. Det kom fram på møtet i Nordisk-baltisk-polsk EU-informasjonsgruppe under embetsmannskomiteen for arbeidsministrene i Nordisk Ministerråd.
Finland öppnas upp för arbetskraft från det nya EU
Finland slopar övergångsreglerna för arbetskraft från EU:s nya medlemsländer första maj i år. Beslutet ska ännu slås fast i riksdagen, men i praktiken blev allt klart när arbetsgivare och löntagare tillsammans med representanter för arbetsministeriet kunde enas i mitten av februari.
Brist på arbetskraft - problem för alla
Sergo Teider-Lastikka säger att det inte spelar någon större roll att det snart är fritt för hans landsmän att söka jobb i Finland, lika lite som att det funnits begränsningar i två år. - För oss händer inget, övergångsperioden har inte inneburit några problem. Finländska underleverantörer har hyrt arbetskraft av mig, lagen är som en schweizerost, säger Teider-Lastikka som har drygt tvåhundra personer i jobb i Finland.
En strategi för framtiden
Kan samhället bli hållbart om inte arbetslivet är det? Genom att börja värdera arbetet i förhållande till hållbarhet tillförs ett framåtriktande och samlande perspektiv som angår människor. Hållbarhet sätter arbetet i ett sammanhang som utmanar traditionella lösningar och aktörer och som mobiliserar till nytänkande. Det är en av slutsatserna i den rapport, som utförts av professor Bjørg Aase Sørensen och Christin Thea Wathne vid norska Arbeidsforskningsinstituttet på uppdrag av Arbetsmiljöutskottet i Nordiska Ministerrådet.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment