Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2009 i De rödgröna i Sverige vill samla välfärdstjänsterna - efter norsk modell?

De rödgröna i Sverige vill samla välfärdstjänsterna - efter norsk modell?

De rödgröna oppositionspartierna i Sverige vill samordna välfärdstjänsterna. I en gemensam debattartikel lanserar de tre partiledarna slagordet ”En dörr in”. Riktigt hur partierna tänker sig reformen är oklart. Men det liknar väldigt på den norska Nav-reformen.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Mona Sahlin

träffade sin socialdemokratiske kollega Jens Stoltenberg under Nordisk råd i år (bilden ovanför). Men vilka erfarenheter av den norska Nav-reformen kommer hon använda om de rödgröna vinner valet hösten 2010 i Sverige? 

Samarbete pågår redan genom Finsam

Med stöd av lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser, FINSAM, kan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommuner och landsting samverka finansiellt inom rehabiliteringsområdet.
Samverkan bedrivs genom samordningsförbund som ska bestå av dessa parter. En eller flera kommuner kan ingå i ett förbund. Samordningen innebär att parterna disponerar och beslutar om en gemensam budget. Försäkringskassan står för hälften av de avsatta medlen, landstinget och kommunen varsin fjärdedel.
Försäkringskassan får använda högst fem procent av sjukpenningsanslaget till samverkan, vilket år 2009 uppgår till högst 1 030 miljoner kronor. Eftersom antalet samordningsförbund ökar blir det i år tio procent mindre pengar för varje förbund. Det finns drygt 80 samordningsförbund i 19 län där 166 av landets kommuner deltar.

Inte bara i Norge

Att samordna välfärdstjänsterna så att brukarna har "en dörr in" är en del av en internationell trend som inleddes i Australien.

Norge inspirerades mest av Danmark, där integrationen skett genom att kommunerna tagit över det mesta av ansvaret.

Även i Storbritannien och Tyskland har liknande reformer genomförts.

Den norska reformen är den mest omfattande i förhållande till hur mycket de olika myndigheterna förutsätts att samarbeta.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment