Sju procent av de norska arbetstagarna som får frågan om de tror att de kommer att arbeta om fem år, svarar att de är helt säkra på, eller att det är stor sannolikhet för att de blivit förtidspensionerade, arbetslösa eller utanför arbetsmarknaden av andra själ. Då är inte de som går av med vanlig pension medräknade.
Tar man med de som är osäkra på om de kommer kunna arbeta blir andelen 26 procent och antalet 600 000.
Det finns några faktorer som skiljer de som är osäkra från de som är säkra på att de kommer att arbeta:
- De är lite äldre 46,6 mot 43 år.
- De har lägre utbildning och lön.
- Det har varit långtidssjukskrivna.
- De anser att hälsan är dålig
Det norska arbetslivet får full pott - 10 poäng av 10 möjliga i jämförelsen med andra länder om hur stora löneskillnaderna är. Stödet bland de tillfrågade för att löneskillnaderna ska vara små är också hög 9,1, liksom att det ska vara öppenhet om löner, 9,3.
Det är inte för att de anställda är rädda för arbetsgivaren som de inte organiserar sig. Det svarsalternativet väljer bara tre procent på frågan om varför de själva eller andra inte är medlemmar i facket. De viktigaste skälen är istället:
Uppnår samma villkor ändå - 42 %.
Det finns ingen fackförening - 30 %.
Tillvaratar inte mina intressen - 26 %.
Motståndare av facket - 12 %.
För dyrt - 11 %.
Arbetslivet i Norge har den högsta andelen sysselsatta kvinnor mellan 15 och 64 år jämfört med andra länder.
Där ges högsta poäng i barometern. På andra områden lyser det däremot rött: Dubbelt så många män som kvinnor har mer än 400 000 norska kronor i årslön. Andelen män och kvinnor som delar husarbetet lika är också låg, där blir poängen bara 3,92.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.