Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Fattigforskare från Finland och Sverige möts
Nyhet

Fattigforskare från Finland och Sverige möts

| Text: Carl-Gustav Lindén

Välfärdspolitiken i Norden utmanas från många håll, särskilt i dessa tider när den globala recessionen drabbar det ekonomiska fundamentet för välfärdsstaten. På torsdag och fredag möts forskare från Sverige och Finland för att diskutera hur fattigdom och marginaliseringen breder ut sig i dessa två grannländer och vad som kan göras för att möta utmaningarna.

Mötet hålls utanför Helsingfors på Hanaholmen, kulturcentrum för Sverige och Finland.

Två av huvudfrågorna i diskussionen är hur sociala faktorer strukturerar människors livschanser och hur social exkludering och utslagning kan motverkas. Finland och Sverige ligger i socialpolitiskt hänseende nära varandra och arrangörerna anser att de gemensamma erfarenheterna från 1990-talskrisen går att bygga vidare på.

Forskarmötet ordnas i samband med ett seminarium Fattigdom och marginalisering den 27 maj. Seminariet är det femte i raden i ”Framtidsserien Finland och Sverige i globaliseringens tidevarv”

Bland de svenska deltagarna finns bland andra direktör Joakim Palme från Institutet för Framtidsstudier, Åsa Lindh, generaldirektör vid svenska ESF-rådet och professor Johan Fritzell vid Stockholms universitet. Från finländsk sida deltar bland andra socialrådet Aune Turpeinen från Social – och hälsovårdsministeriet, forskningsprofessor Heikki Hiilamo från Folkpensionsanstalten och generalsekreterare Mirjam Kalland från Mannerheims barnskyddsförbund.

 

Les mer

Hanaholmen

Här kan du läsa vad forskarna sa:

EU sätter ljuset på fattigdomen i Norden

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment