Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Island kvoterar in kvinnor i företagens styrelser
Nyhet

Island kvoterar in kvinnor i företagens styrelser

| Text: Tor Jonson

Island följer Norge och inför en lagstiftning som gör att det ska finnas minst 40 procent kvinnor i företagens styrelser. Men innan den kommer på plats 2013, har jämställdheten tagit ett litet steg tillbaka.

Enligt en undersökning av CreditInfo har företag som representerar båda kön i sina styrelser minskat med 16 under det senaste året trots att antalet företag ökat med drygt två tusen. Andelen företag med båda kön i styrelsen har minskat från 15 till 14 procent.

Nu har Alltinget godtagit en könskvotering som skall främja jämställdhet i offentliga bolag som har mer än 50 anställda. Före september 2013 bör bägge kön vara representerade i styrelsen med minst 40 procent.Herdís Þorgeirsdóttir

Dr Herdís Þorgeirsdóttir, professor och ordförande i föreningen för kvinnliga jurister i Europa, säger att företag, institutioner och myndigheter i Island inte tar jämställdhet med tillräckligt stort allvar.

Árni Páll Árnason, jämställdhetsminister i den isländska regeringen, är övertygad om att ökat inflytande av kvinnor skapar växt av verksamheten, förbättrad drift och ökad jämställdhet.

Men Þorgeirsdóttir är inte lika säker.

- Principerna bryts hela tiden, säger hon. Det ser vi inte minst i de fortsatta löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Jämställda företag mår bra

I 2009 undertecknade Föreningen för kvinnor i företagsdrift (FKA), Arbetslivets organisation (SA), Islands handelsråd och marknadsundersökningsföretaget CreditInfo ett kontrakt om att verka för ett ökat antal kvinnor i ledningen för isländska företag. Vid samma tillfälle presenterades CreditInfo undersökningar som visar att företag mår bra av att ha både män och kvinnor i styrelsen. De lever längre, diskriminerar mindre och har mindre skulder.

Þorgeirsdóttir, som leder en årlig konference om nätverk för kvinnor, säger att samhället är andligen homosexuellt, man ser inte kvinnor som ledare eller beslutsfattare i viktiga frågor.

- I kristider står män i maktpositioner samman och släpper kanske in en och en kvinna för syns skull. Nu måste kvinnor hålla om ryggen på varandra - inte för att opponera mot män men för att verka för helhetens intressen.

Enligt CreditInfo ökar kvinnors inflytande i företagen i och med att fler kvinnor sitter i ledningen.

Förvänta ingen hjälp från männen

Þorgeirsdóttir menar att kvinnor inte kan vänta på att karlar i ledarpositioner, som inte alla är lika intresserade av jämställdhetsfrågor, hjälper dem till makten inom företag, institutioner och i samhället eller korrigerar deras lön.

- Kvinnor måste själva träda fram och ta initiativ, säger hon. Lagen räcker inte till och laglydighet är så en helt annan sak.

Jämställdhetsministern tror däremot stenhårt på att lagen kommer att leda till väsentliga förbättringar.

- Eftersom uppfordringar inte räckte, säger Árnason, blev det oundvikligt att gripa in direkt med lagen om könskvotering.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment