Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Slutstreck för Laval-målet
Nyhet

Slutstreck för Laval-målet

| Text: Kerstin Ahlberg

Sveriges Högsta domstol avslog att riva upp Arbetsdomstolens dom. Arbetsrättsexpert föreslår att staten tar på sig ett ansvar för det stora skadestånd som fackföreningarna nu tvingas betala.

Nu är sista ordet i det svenska Laval-målet sagt. I juli beslöt Sveriges Högsta domstol att avslå de fackliga organisationernas ansökan om att riva upp Arbetsdomstolens dom från december förra året. Villkoren för att HD ska kunna undanröja en AD-dom, som inte kan överklagas i vanlig mening, är mycket stränga. För att det ska vara möjligt krävs det att AD har gjort ett ”uppenbart” eller ”grovt” fel. Så illa var det inte denna gång, menar HD.

I en debattartikel efter beslutet föreslog en av landets ledande arbetsrättsexperter, professor emeritus Tore Sigeman, att staten skulle ersätta fackföreningarna för det stora skadestånd som de nu tvingas betala. De hade klart stöd i svensk lag för att vidta stridsåtgärder mot skolbygget i Vaxholm, och om Sverige hade genomfört utstationeringsdirektivet korrekt hade det aldrig hänt. Därmed är det rimligt att staten tar på sig ett ansvar för att de trodde att de kunde handla som de gjorde, menade Sigeman.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment