Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2010 i Stor kampanj om sjukdom och jobb i Danmark
Stor kampanj om sjukdom och jobb i Danmark
Nyhet

Stor kampanj om sjukdom och jobb i Danmark

| Text och foto: Björn Lindahl

En av de största offentliga kampanjerna någonsin inom arbetslivet sattes igång den 15 mars i Danmark. Tolv miljoner danska kronor ska användas på att bryta ned tabun omkring arbete och sjukdom.

Arbeidsliv i Norden var med när kampanjen hade smygpremiär på det danska arbetsdepartementet. Kommunikationsbyrån Advice fick uppdraget och Charlotte Martens och Morten Haahr berättade hur man arbetat för att hitta rätt ton.

- Vi arbetade med många olika idéer, men till sist bestämde vi oss för att använda barnrim. De är vänliga och varma, sa Charlotte Martens.

- Budskapet om att sjukdom och arbete inte behöver utesluta varandra är mycket ömtåligt, betonade Morten Haahr.

I Danmark har väldigt många ett förhållande till Halfdan Rasmussen (1915-2002) som på 50-talet gjorde en ABC-bok med nonsensrim ungefär som Lennart Helsing och Krakel Spektakel i Sverige. Så här kunde det låta: 

Bennys Bukser brændte.
Børge råbte åh!
Børge havde nemlig
Bennys bukser på.
 

Två exempel på de nyskrivna sju rimmen är:

”Skulderskadet skolelærer underviser ungerne” och ”Angstplaget anlægsgartner planter piletrær”.

- Det är ingen slump vilka yrken vi valde och att vi ville ha med både mans- och kvinnoyrken. Vi hade 30 olika alternativ, sammanlagt, men de här sju var de som alla kunde nicka igenkännande till, säger Charlotte Martens.

Olika reaktioner

Organisationerna som representerar de olika sjukdomarna fick också se kampanjen på förhand. Reaktionerna var olika. Cancerförbundet var generellt kritiskt till avtalet om sjukfrånvaro och ville därför inte delta i kampanjen, men det var inte på grund av barnrimmen. Giktförbundet var mycket positivt till kampanjen, men ville inte att något av rimmen handlade om gikt. Två rim, om "ryggskadade receptionister" och om skollärare med skuldersmärtor faller emellertid inom den sjukdomsgruppen.

Affischerna och annonskampanjen i pressen är ett sätt att få uppmärksamhet om webbsajten www.sygmedjob.dk, där de intresserade kan få mer fakta.

Kampanjen ska också köras på reklamplats i de kommersiella TV-kanalerna. Men där används inte barnrimmen, utan skådespelare berättar där samma historia som klipps ihop till ett 30 sekunder långt inslag:

Jeg blev sygemeldt fra mit arbejde.
Efter et stykke tid derhjemme følte jeg mig fuldstændig hægtet af.
Livet gik jo videre udenfor...
Men jeg var slet ikke med i det.
Jeg savnede mit job.
Kollegerne.
Jeg talte med min chef flere gange.
Og vi lavede en aftale...
Hvor jeg startede med at arbejde et par dage om ugen.
Det er fedt at være tilbage...
Det er virkelig godt at være tilbage.
Så glemmer jeg næsten, at jeg er syg.

 Kampanjen ska gå i två år och är en del av det trepartsavtal om sjukfrånvaron som ingicks hösten 2008 i Danmark.

Innan kampanjen drogs igång gjordes det en undersökning om danskarnas inställning till om man kan arbeta när man är sjuk och om det är rätt att chefen kallar in till ett samtal om sjukdomen. Det visade sig att tabuna nog var mindre än vad man trott.

-  Det var väldigt många som var positiva till att sjuka ska kunna arbeta och till att chefen kunde gärna ringa efter fyra veckor, säger Charlotte Martens.

-  Men om man såg på de som hade varit långtidssjukskrivna så var det bara hälften av dem som hade haft kontakt med arbetsplatsen medan de var sjuka. Det är alltså en klyfta mellan att folk teoretiskt accepterar att det kan ske och att det verkligen sker, säger Morten Haahr.

Fler långvariga kampanjer

Kommunikationsbyrån Advice har tidigare vunnit pris för sin kampanj för att öka antalet organdonatorer. Kampanjer har blivit ett allt vanligare inslag i kampen om att påverka opinionen i Danmark.

Ett genombrott anses vara när fackförbundet Fag og Arbejde, FOA, år 2008 körde en opinionskampanj i alla kanaler, samtidigt med att dess medlemmar strejkade. FOA organiserar typiska låglöneyrken som undersköterskor och förskolelärare. Det är det tredje största förbundet, men det har korats till det mest inflytelserika av alla, enligt Ugebrevet A4.

Det satte ihop en panel av experter som bedömde hur de olika fackförbunden syntes i den offentliga debatten, vilka avtal de fick för sina medlemmar och hur de påverkade politiken generellt.

-  De kommande åren kommer vi att få se fler organisationer, verksamheter och offentliga myndigheter som blir mer professionella och målinriktade i sitt sätt att ta till vara på sina intressen. De kommer påverka offentligheten genom långvariga kampanjer, spår direktören för Advice, Jens Christiansen.

Fakta om kampanjen

2008 gjordes ett avtal mellan regeringen och arbetsmarknadens parter för att få ned sjukfrånvaron. I avtalet ingick att en kampanj skulle göras för att öka förståelsen av att sjukdom och arbete inte står i ett motsatsförhållande till varandra. Tvärtom visar forskningen att det ofta är en fördel om kontakten med arbetsplatsen upprätthålls och att risken för att sjukskrivningen blir permanent minskar då.

Exempel på yrken i kampanjen Syg med job:
Syg med job 1 Förskolelärare
Syg med job 2 Trädgårdsmästare
syg med job 3 Hjärnforskare
Syg med job 4 Lärare
Syg med job 6 Vårdbiträde
Syg med job 5 Dataprogrammerare
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment