Dansk økonomi er kun langsomt og meget ujævnt på vej ud af den finansielle krise, der hærger det meste af Europa, vurderer OECD. Især produktiviteten er et problem.
Danmark klarer sig relativt godt, når man tager krisen i betragtning, fastslår den økonomiske samarbejdsorganisation for de vestlige lande, OECD, i en ny diagnose, ”Economic Survey”, om Danmarks økonomiske situation. Men OECD hejser samtidig det røde advarselsflag over den danske konkurrenceevne, der har skrantet siden år 2000.
Lav produktivitet gør det svært at få gang i væksten og dermed skabe nye job i Danmark. Og den danske produktivitet er stået i stampe, mens Danmarks primære handelspartnere, Tyskland og Sverige, har oplevet en kraftigere vækst i produktiviteten.
Derfor foreslår OECD flere økonomiske reformer af dansk økonomi, blandt andet højere boligskat og en nedsættelse af skatten på arbejde. Især topskatten, som de højestlønnede betaler, bør ned.
OECD ser også gerne en reform af fleksjobordningen, så den bliver mere fokuseret og mindre generøs.
Flexjob ordningen giver borgere med nedsat arbejdsevne mulighed for job med offentligt løn tilskud.
Der er ros til Danmark fra OECD’s økonomer for at have gennemført reformer af efterløn og pensionsalder, og OECD bakker også op om regeringens kickstart af dansk økonomi og om regeringens planer om at indføre en budgetlov, som skal holde kommunernes økonomi i stram snor.
Den danske regering ventes i løbet af 2012 at præsentere en skattereform, men trods OECD’s anbefalinger bliver højere boligskatter ikke et element i den reform, har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fastslået. Det indgår nemlig i regeringsgrundlaget, at boligskatterne er fredet i denne valgperiode.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.