Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Bred opbakning til reform af førtidspension og fleksjob
Nyhet

Bred opbakning til reform af førtidspension og fleksjob

| Tekst: Marie Preisler

Styrket dansk indsats for at hindre unge i at blive parkeret på passiv forsørgelse. Samtidig skæres i tilskud til fleksjob og førtidspension.

Det første store arbejdsmarkedsreformudspil fra den socialdemokratisk ledede danske regering lægger op til at bruge 1,4 milliarder kroner på at oprette tværfaglige rehabiliteringsteams i alle kommuner, som skal hindre ressourcesvage unge i at havne på førtidspension. Reformen skærer samtidig så kraftigt i de offentlige udgifter til førtidspension og fleksjob, at reformen samtidig sparer 1,9 milliarder kroner. årligt på de offentlige finanser.
Regeringen indledte straks efter præsentation af reformen forhandlinger med de politiske partier for at samle et flertal, og de umiddelbare reaktioner fra oppositionen, fagbevægelsen og Dansk Industri tyder på, at et bredt forlig er inden for rækkevidde.
Også Dansk Socialrådgiverforening har rost det nye forslag fra socialminister Karen Hækkerup (S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Ikke mindst opgør med såkaldt ”silotænkning” i kommunerne får ros. At reformen indebærer reduceret støtte til fleksjobbere møder dog kritik fra blandt andet fagbevægelse og handicaporganisationer.
Reformens store nyskabelse er såkaldte rehab-teams i alle kommuner. De nye teams skal arbejde på tværs af forvaltninger og – lover regeringen - uden ”silo-tænkning” om at få nedbragt antallet af svage unge, der havner helt uden for arbejdsmarkedet ved at få tilkendt førtidspension i en tidlig alder.
Med reformen vokser også sandsynligheden for, at regeringen lader kommunerne beholde beskæftigelsesindsatsen. Den har fagbevægelsen og Socialdemokraterne ellers hidtil været stemt for at flytte ud af kommunerne og tilbage i a-kasserne, som havde opgaven før kommunalreformen.

Fakta

Reformens indhold:
Samlet pris 3,3 milliarder kroner:

1,4 milliarder kroner til nye ressourceforløb.

1,9 milliarder kroner i forbedring af de offentlige finanser.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment