Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Ny dansk ligestillingsmodel uden kvindekvoter
Nyhet

Ny dansk ligestillingsmodel uden kvindekvoter

| Tekst: Marie Preisler

Den danske regering vil forpligte virksomheder til arbejde på at få flere kvinder i ledelser og bestyrelser men uden kvindekvoter.

Mens EU-kommissionen overvejer kønskvoter i selskabsbestyrelser, skrider den danske regering nu til handling med en ny model, der uden brug af kvoter kræver en indsats for mere ligestilling i toppen af både offentlige og private virksomheder.

Modellen forpligter de 1.100 største danske virksomheder til at fastsætte måltal for bestyrelsens andel af det underrepræsenterede køn – typisk kvinderne - og at have en politik for generelt at øge andelen af kvinder på alle virksomhedernes ledelsesniveauer. Virksomhederne skal i deres årsrapporter også redegøre for, hvor lang de er nået, og det kan udløse bøde at undlade at rapportere.

- Kvinder udgør en væsentlig og kvalificeret andel af samfundets ressourcer. Det skal virksomhederne blive bedre til at udnytte. Og samfundet skal høste gevinsten af, at alle talenter bliver bragt i spil, sagde ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen, da han præsenterede den nye politik sammen med erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

Model uden kvoter

Modellen, som regeringen har døbt ”Den danske model”, lader det være op til den enkelte virksomhed selv at vælge ambitionsniveau for måltal og ligestillingspolitik. Der er ingen kvotekrav som i Norge. To af de tre regeringspartier, Socialdemokraterne og SF, har ellers tidligere talt for kvindekvoter, men regeringen er nået frem til, at det er langt bedre, at virksomhederne selv opstiller måltal, der er afpasset hver enkelt virksomheds situation og brancheforhold, fastslår erhvervs- og vækstminister Ole Sohn fra partiet SF.

Blandt private virksomheder forpligtes kun de største af de kommende lovændringer, mens  alle statslige selskaber uanset størrelse opstille måltal og udarbejde en politik for at få flere kvinder i ledelsen. Det er en markant stramning i forhold til hidtil, hvor statslige virksomheder kun været forpligtet til at arbejde for en ligelig kønsmæssig sammensætning – og i mange tilfælde kun i vidt muligt omfang.

- Det er ret og rimeligt, at det offentlige går forrest, når vi stiller så klare krav til de private virksomheder, siger Manu Sareen.

Positiv reaktion i erhvervslivet

Regeringen stiller ikke konkrete krav til kommuner og regioner men opfordrer til at udarbejde fælles retningslinjer for at fremme kvinder i ledelsen på regionalt og kommunalt plan.

Dansk Industris brancheorganisation DI bakker op om ligestillingsmodellen og glæder sig over, at regeringen har opgivet tanken om kvoter. Der er dog ét punkt i modellen, DI ikke bakker op om: At virksomhederne risikerer en bøde på 5000 til 10.000 kroner, hvis de ikke oplyser om deres ligestillingspolitik i årsrapporten.

Danske kvinder er nogle af verdens bedst uddannede, men de seneste år er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer kun steget med få procentpoint.

Fakta

Den danske regerings nye ligestillingsmodel indeholder følgende elementer:

  1. De 1100 største virksomheder skal formulere konkrete, realistiske og ambitiøse måltal for antallet af det underrepræsenterede køn i det øverste ledelsesorgan (bestyrelsen og lign.)
  2. De 1100 største virksomheder skal formulere en politik for at øge antallet af det underrepræsenterede køn i virksomhedens ledelsesniveauer generelt
  3. De 1100 største virksomheder skal i årsrapporten gøre status på politikken og redegøre for opfyldelsen af det opstillede måltal. Sker det ikke, kan virksomheden idømmes bøde.
  4. Uanset størrelse skal alle statslige virksomheder opstille måltal og udarbejde en politik for at få flere kvinder i ledelsen.

Kilde: Ligestillingsministeriet

 

I fokus

Likestilling - i vår generasjon?

Likestilling - i vår generasjon forside

Les mer:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment