Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Danskerne skal spænde livremmen ind
Nyhet

Danskerne skal spænde livremmen ind

| Tekst: Marie Preisler

Der er brug for økonomisk mådehold og øget arbejdstid, fastslår den danske regerings længe ventede 2020-plan, der er startskud til forhandling om en række reformer.

Danskerne skal arbejde længere for at lykkes med at nye arbejdspladser og sikre balance i statsbudgettet i 2020. Det fastslår den økonomiske 2020-plan, som den danske regering nu har lagt frem. Planen er regeringens oplæg forud for forhandlingerne om regeringens omfattende reformprogram, der blandt andet omfatter reformer af kontanthjælp, fleksjob, førtidspension, skat og trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Forhandlingerne er i gang på en række områder, men endnu er intet vedtaget, og regeringens 2020-plan er en slags overordnet masterplan for den økonomiske udvikling de kommende otte år og dermed også, hvad de enkelte reformer må koste eller skal indbringe.

180.000 nye arbejdspladser

2020-planens vigtigste mål er at skabe nye arbejdspladser, så de danskere, der i dag er arbejdsløse, fremover kan bidrage til fælleskassen. I alt vil regeringen skabe 180.000 arbejdspladser. Heraf skal reformer bidrage med et løft på 60.000 personer, 40.000 kommer fra allerede gennemførte reformer, og 80.000 arbejdspladser skabes ved genopretning af konjunkturerne, tror regeringen.

Regeringen vil desuden fastholde de seneste års tendens til længere gennemsnitlig arbejdstid, og den varslede skattereform skal, ifølge 2020-planen, markant sænke skatten på arbejdsindkomst og indbringe to mia. kr. til statskassen.

Ros fra mange sider

Ifølge planen må den offentlige vækst højst være på 0,8 procent om året, og 2020-planen roses derfor som økonomisk ansvarlig af både erhvervslivet og den borgerlige opposition, der mener, at planen på en række punkter er en kopi af dens politikker. Fagbevægelsen glæder sig blandt andet over, at regeringen vil skabe flere studiepladser på universiteterne men efterlyser mere fokus på den øvrige uddannelsespolitik.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lægger ikke skjul på, at det bliver sin sag at skabe 180.000 flere job. Men det kan og skal nås, fastslog hun, da hun lagde planen frem:

- Det er også regeringens mål, at vi frem til 2020 skal øge vores samlede arbejdsindsats svarende til, at 180.000 flere er i job i Danmark frem mod 2020. Som I nok kan høre, så er det et ambitiøst mål, men det er også et mål, som vi kan nå, hvis vi tager ansvar for det nu.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment