Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Arbetstagarnas representant vann i ILO
Nyhet

Arbetstagarnas representant vann i ILO

| Text: Björn Lindahl

Guy Ryder blir den nya generaldirektören för ILO. Han valdes i hård konkurrens med åtta andra kandidater, där Mona Sahlin från Sverige var den enda kvinnan. Guy Ryder har varit vice generalsekreterare och var de nordiska fackens kandidat till posten.

-  Att Arbetstagarnas representant väljs är historiskt. Guy Ryder var fackets representant både i Norge och i Norden, men har samlat stöd långt utanför arbetarrörelsen, säger Roar Flåthen, som är norsk LO-chef och ordförande i Nordens fackliga samorganisation, NSF.

Trine Lise Sundnes, som representerar de nordiska facken i ILOs governing body, var på plats i Genève vid valet av efterträdaren till Juan Somavia från Chile, som lett organisationen i 13 år.

-  Guy Ryder är rätt person att vidareutveckla  ILO:s viktiga arbete för social rättvisa och anständigt arbete i världen, säger hon.

ILO är en trepartsorganisation som ingår i FN-systemet. Utnämningen av en ny generalsekreterare sker vid en omröstning i ILO:s  56 personer stora governing body, där 28 representanter utnämnts av regeringar, 14 av arbetsgivarna och 14 av facket.

Sydsudan blev ILO:s 184:e medlemsland för en vecka sedan. Organisationen höll sin årliga konferens från 30 maj till 14 juni. Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi hörde till dem som talade till konferensens 3 000 delegater.

arkivert under:
Guy Ryder

Född: 1956 I Liverpool
Utbildning: Cambridge University, Liverpool University
Karriär: Har arbetat med internationella frågor på TUC, det brittiska LO. Har därefter haft ledande positioner i den Fria fackföreningsinternationalen (ICFTU), den Internationella fackliga samorganisationen (IFS) och ILO, där han blev vice generalsekreterare 2010.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment