Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2012 i Facket går tillbaka i nästan hela Europa

Facket går tillbaka i nästan hela Europa

Fackföreningarna i Europa har, med undantag av några få länder, under de senaste 20 åren förlorat både medlemmar och inflytande. Förklaringen är framför allt hög arbetslöshet, en mera avreglerad arbetsmarknad och försämrade trygghetssystem, vilket innebär att många arbetstagare är rädda både att ställa krav och att vara med i facket. Flera länders fackföreningar riktar också kritik mot den i deras tycke ganska självgoda nordiska modellen.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Medlemstalen minskar snabbt

Facklig kräftgång

Under de senaste 20 åren har antalet medlemmar i europeiska fackföreningar minskat från 66 till 60 miljoner, enligt uppgifter från Europafacket. I boken ”Facklig Kräftgång – rapporter från Europa” undersöker arbetsmarknadsreportrarna Anna Danielsson Öberg och Tommy Öberg varför fackföreningarna pressats tillbaka och vad de minskade medlemstalen får för effekter. De valde att skildra utvecklingen i fem länder i Europa och våren 2012 besökte de, förutom Sverige, Estland, Tyskland, Italien och Norge. De har intervjuat fackföreningsledare och forskare för att höra deras syn på utvecklingen.

I boken målas en mörk bild av hur arbetstagare förlorar trygghet och tvingas till försämrade villkor. Risken för arbetslöshet i kombination med en mera avreglerad arbetsmarknad och sämre trygghetsvillkor blir ett spöke, som pressar tillbaka facklig organisering och kraven på bättre villkor. Men facken är också självkritiska för att inte sett och tagit itu med problemen i tid. Kritik riktas också mot fackföreningarna i Norden som ibland tycks ha svårt att omfatta och stödja andra verkligheter än sina egna.

Tendenserna med minskade medlemstal är de samma i alla europeiska länderna med några få undantag, däribland Norge.

Läs mer:

”Facklig kräftgång – rapporter från Europa” av Anna Danielsson Öberg och Tommy Öberg. (Premiss förlag 2012)

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment