Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Norge säger nej till social dumping för flyg som går till Asien
Nyhet

Norge säger nej till social dumping för flyg som går till Asien

| Text och foto Björn Lindahl

Den norska regeringen viker inte för flygbolaget Norwegians krav om att tillåta asiatisk arbetskraft på de nya långdistansflygningar som flygbolaget inleder inom kort, med Bangkok som första destination.

- De första åren kommer våra flygningar mellan Asien och Norden ha 90 procent européer och tio procent asiater som passagerare. Men om 10-15 år kommer förhållandet vara det motsatta, sa Norwegian vd Bjørn Kjos när Arbeidsliv i Norden träffade honom dagen innan arbetsminister Anniken Huitfeldt satte ned foten.

- Om det är 90 procent kineser som är passagerare vill de inte ha norsk kabinpersonal, sa han.

- Vi ber bara om att få samma villkor som konkurrenter som Qatar Airways, China Air och Thai har, sa Kjos.

Bjørn Kjos och flygplan

- Vi har haft en omfattande remissrunda. Regeringen vill säkra arbetstagarnas villkor och förhindra social dumping, sa Huitfeldt när hon tillsammans med kommunikationsminister Marit Arnstad presenterade beslutet den 16 januari. 

Formellt handlade det om att Norwegian bett regeringen mjuka upp paragraf 1 i Utlendingsforskiften. Den ställer som krav att man ska vara bosatt i Norge för att få arbeta  i Norge, med vissa undantag. Oftast handlar undantagen om tidsbegränsade uppdrag på inte mer än tre månader.

Norwegian kräver att alla som ska arbeta på långdistansflygningarna till Asien ska bo i Bangkok eller andra städer i Asien när ytterligare baser öppnas.

Resultatet av den norska regeringens beslut kan bli att Norwegian istället registrerar sina långdistansflygplan i ett annat land. Det räcker med att de registreras i Sverige för att de norska arbetsvillkoren inte ska gälla.

- Efter hand kan det medföra att Norwegian flyttar en allt större del av sin administration ut ur Norge, varnar Norwegians informationschef Anne-Sissel Skånvik.

Medan arbetsminister Anniken Huitfeldt betonar att effekterna av att mjuka upp arbetsbestämmelserna var för osäkra, är det inte säkert att beslutet blir stående länge.

Kommunikationsdepartementet kommer att sätta igång en utredning som belyser konsekvenserna av den ökade internationella konkurrensen inom flygindustrin.

- Regeringen vill ha en konkurrenskraftig luftfartsnäring, både för inhemska och utländska flygningar. Det är därför behov för en ordentlig genomgång av arbetsreglerna, säger kommunkationsminister Marit Arnstad.

Foto: Arbeidsdepartementet

Anniken Huitfeldt och Marit Arnstad (Foto: Anita Sletten/AD)

Parat är det fackförbund som organiserar flest anställda inom flygindustrin i Norge. Det har 3 700 medlemmar.

- Detta är ett viktigt och riktigt beslut, säger Vegard Einan, vice ordförande i förbundet.

- Avgörelsen bevarar konkurrenssituationen i Europa. Den skulle ha ändrats kraftigt om Norwegian fått igenom sina krav.

Parat har tidigare föreslagit en "dansk" lösning. I Danmark kan SAS anställa 20 procent av arbetskraften på sina flygningar till Asien på asiatiska lönevillkor.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment