Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen
Nyhet

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen

| Tekst: Marie Preisler

På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.

Omstruktureringer, fusioner og andre typer forandringer er et grundvilkår for virksomheder og medarbejdere - især i Norden, hvor store forandringer på jobbet sker mest hyppigt. En ny dansk kampagne skal forebygge, at forandringerne skader det psykiske arbejdsmiljø og giver medarbejderne stress.

Kampagnen ”Et godt psykisk arbejdsmiljø, når der sker forandringer på arbejdspladsen” er skudt i gang af arbejdsmarkedets parter i fællesskab, både arbejdsgivere og fagforbund samt Arbejdstilsynet og det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

22 anbefalinger

Kampagnen bygger på 22 anbefalinger til, hvordan arbejdspladserne kan udvikle et godt psykisk arbejdsmiljø samtidig med, at der sker forandringer. Undersøgelser viser, at forandringer påvirker medarbejdernes psykosociale arbejdsmiljø og helbred både før, under og efter forandringen. Forandringer kan være positive for både medarbejdere og ledelse, men de kan også sætte arbejdspladsen og det psykiske arbejdsmiljø under pres. 

Gode forandringsprocesser på arbejdspladsen kræver ifølge kampagnen, især at virksomheden:

  • Er på forkant med forandringerne
  • Inddrager medarbejderne
  • Har god kommunikation i hele forandringsprocessen
  • Understøtter forandringsprocessen og udvikler kompetencerne

Flest forandringer i Norden

Store forandringer på jobbet er især et vilkår for medarbejdere i de nordiske lande. Mere end hver anden medarbejder i Danmark, Sverige og Finland har oplevet store forandringer på jobbet de seneste fire år, viser en rapport fra Eurofound i 2012. 

Forandringer på jobbet og usikkerheden, som forandringerne udløser, er blandt de hyppigste årsager til arbejdsrelateret stress i Danmark. Tre ud af fire danske medarbejdere ser omorganisering og usikkerhed i job som den hyppigste årsag til stress, hvilket er lidt flere end gennemsnittet for de europæiske lande. Det fremgår af en ny undersøgelse fra det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. 

Undersøgelsen fra det Europæiske Arbejdsmiljøagentur bygger på data fra 31 lande og viser også, at danske arbejdstagere er blandt dem, der oplever mindst stress. 38 procent af danske medarbejdere oplever, at arbejdsrelateret stress er meget eller temmelig udbredt. I Norge og Sverige finder mere end 50 procent af arbejdstagerne, at stress er meget eller temmelig udbredt.

Indsats mod psykisk overbelastning

Kampagnen for et godt psykisk arbejdsmiljø ved forandringer udspringer af en politisk aftale om, at 20 procent færre medarbejdere, skal være psykisk overbelastede i år 2020. Det aftalte Folketinget i 2011 som led i en ny strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020.

For at nå det mål blev Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter bedt om at finde metoder til at afdække og afhjælpe problemer i det psykiske arbejdsmiljø. Det har resulteret i et sæt anbefalinger til inklusion på arbejdspladsen og et sæt anbefalinger til at håndtere det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter forandringerne. Disse anbefalinger er samlet i en pjece: ”Et godt psykisk arbejdsmiljø - når der sker forandringer på arbejdspladsen”, og de diskuteres ved en konference den 23. maj 2013.

Videncenter for Arbejdsmiljø har desuden lanceret en ny temaside, skabgodeforandringer.dk, med forskningsbaseret viden om forandringer og deres indvirkning på det psykosociale arbejdsmiljø. Temasiden rummer også inspiration fra virksomheder og gode råd til forandringsprocesser på arbejdspladsen.

 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment