Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark

Send denne siden

Skriv inn e-postadressen til vennen din, og vi sender vedkommende en e-post med en lenke til denne siden.
Adresse-informasjon
(Påkrevd)
E-post-adressen som siden skal sendes til.
(Påkrevd)
Epostadressen din.
En kommentar til denne lenken.
Fra ulæmpe til fordel

Specialisterne er måske den mest kendte danske socialøkonomiske virksomhed. Virksomhedens grundtanke er at vende autisme fra at være en ulempe til at være en fordel. LEGO Mindstorm robotten brukes for å teste, hvor logisk kandidaterne tænker (bildet oven).

Socialøkonomiske virksomheder i Danmark:

Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke og indtjening at fremme særlige sociale formål.

Der er aktuelt 292 socialøkonomiske virksomheder i Danmark, en del af dem er velgørende organisationer.

39 procent er almennyttige organisationer med erhvervsdrift

21 procent er støttet social virksomhed

40 procent er social virksomhed

Skaber job til i alt 3483 fuldtidsansatte (årsværk). 

Størstedelen af danske socialøkonomiske virksomheder hører til gruppen af mikrovirksomheder med under 10 årsværk. 

Geografisk fordeler de sig ligesom almindelig e danske virksomheder over hele landet, men med overvægt i hovedstadsområdet.

Fire ud af ti socialøkonomiske virksomheder er inden for ”Sundhed og socialvæsen”, herunder foreninger eller fonde med velgørende formål, cafeer og genbrugsbutikker med socialt arbejde. 

Kilde: Udvalget for socialøkonomiske virksomheder, september 2013

Eksempler på succesrige danske socialøkonomiske virksomheder:

Specialisterne 

Den måske mest kendte danske socialøkonomiske virksomhed. Virksomheden blev startet for ti år siden som profit organisation med den grundtanke er at vende autisme fra at være en ulempe til at være en fordel. Stifteren droppet sit lønmodtagerjob og skabte virksomheden, da han fik en søn med autisme.

Specialisterne, og den bagvedliggende fond Specialist People Foundation, har foreløbig givet 35 personer med autisme job som it-konsulenter, og virksomheden er repræsenteret i ni lande. 

Telehandelshuset  

En anden markant dansk socialøkonomisk virksomhed. Telehandelshuset modtog i 2013 "Oslo Business for Peace Award", der uddeles af tidligere nobelprismodtagere. Prisen blev motiveret med, at virksomheden viser, at blinde og svagsynede er en værdifuld ressource på arbejdsmarkedet.

Indsatser i det øvrige Norden:

Sverige

Der er ca. 290 socialøkonomiske virksomheder i Sverige, der arbejder med arbejdsmarkedsintegration. Tilsammen med offentlige projekter beskæftiger disse ca. 10.000 mennesker, hvoraf ca. 1/3 er i almindelige ansættelse uden offentligt tilskud.

I 2010 fremsatte den svenske regering en national handlingsplan for socialøkonomiske virksomheder med et overordnet beskæftigelsesperspektiv.

Sverige har siden 2006 haft en selskabsform, der blandt andet er målrettet socialøkonomiske virksomheder, og som begrænser muligheden for at udbetale udbytte.

Finland

I 2004 blev der vedtaget en lov om socialøkonomisk virksomhed, der definerer socialøkonomiske virksomheder ud fra en række kriterier, som særligt knytter sig til beskæftigelsesindsatsen. Loven blev revideret i 2007 for blandt andet at udvide definitionen af de udsatte grupper, der falder ind under lovens bestemmelser. Fra alene at have fokuseret på grupper med handicap eller langtidsledighed blev personer i rehabiliteringsforløb, pensionister uden pension og indvandrere uden finske/svenske sprogkundskaber også inkluderet.

Norge

Den norske regering har ikke haft meget fokus på socialøkonomiske virksomheder, men har dog undersøgt feltet og etableret en mindre støtteordning øremærket socialt entreprenørskab. I 2008 blev socialt entreprenørskab nævnt i den norske regerings Stortingsmelding, siden har flere norske ministerier berørt emnet fra forskellige vinkler.

”Ferd Sosiale Entreprenører” er en privat investeringsfond, der investerer i norske socialøkonomiske virksomheder. Fonden har eksisteret siden 2009, og har indtil 2012 investeret i 12 socialøkonomiske virksomheder, der arbejder med forebyggelse eller inklusion inden for børn og ungeområdet.  Antallet af støtteansøgninger til fonden er steget fra ca. 200 i 2009 til ca. 450 i 2011. 

Kilde: Udvalget for socialøkonomiske virksomheder, september 2013

 
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment