Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2013 i Utrikesfödda är en viktig arbetskraftsresurs

Utrikesfödda är en viktig arbetskraftsresurs

Arbete och språkfärdigheter räknas som avgörande för att integreras i ett land. Men det är inte självklart att det räcker med arbete, visar en ny rapport som presenterades i Stockholm den 28 november på en konferens om inkluderande arbetsliv för utrikes födda.
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Ökad invandring till Norden

Rapport om invandring

Den 28 november presenterades en ny rapport ”Nordisk fickfakta – statistik om integration”.

Under senaste tioårsperioden har samtliga nordiska länder fått en ökad invandring, särskilt Sverige, Norge och Danmark. Störst var ökningen i Norge där antalet utrikesfödda ökade från 7 till 13 procent. I Sverige är antalet utrikesfödda ungefär 15 procent, i Finland 5 procent och i Danmark cirka 10 procent. Island har drygt 10 procent utrikesfödda. På senare år har det blivit allt vanligare med arbetskraftsinvandring.

Varför och varifrån människor invandrar till de nordiska länderna varierar och förklaras med konjunkturer, oroshärdar i världen och migrationspolitik i olika länder. Mellan åren 2000 och 2011 kom de allra flesta från närliggande länder, bland andra de nordiska länderna.  Statistiken visar också att olika invandrargrupper söker sig till olika länder. Till exempel är det många polska medborgare som söker sig till Island och Norge för att arbeta och där utgör de den största utländska gruppen, medan det till Finland kommer flest ryska och estniska medborgare. I Sverige är den största gruppen invandrare från Irak. Under senare år ser man dock att antalet polska invandrare till Island minskat på grund av den ekonomiska krisen, medan antalet rumäner ökat sin invandring till Danmark.

Nordisk fickfakta – statistik om integration går att läsa i sin helhet här:

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment