Representerar: Kultuurikaveri (en finsk organisation som hjälper personer som vill ha en ”kulturkompis, det vill säga någon att dela en kulturupplevelse med.)
Den viktigaste frågan är ekonomin. Jag är orolig för hur den kommer att påverka den nordiska välfärden. Den stora strömmen av flyktingar gör att det framförs politiska åsikter som går emot den nordiska inställningen att alla ska ha rätt till samma tjänster.
Representerar: Det regionala rådet för södra Österbotten
Vi försöker öka det kulturella samarbetet mellan olika kommuner och är intresserade av om det finns något liknande i andra nordiska länder. Vi letar efter nya modeller för samarbete.
Representerar:Kultur för alla
Flyktingarna är den viktigaste frågan i Norden just nu. Där har vi gemensamma problem med att hantera flyktingströmmen i alla de nordiska länderna. Vi måste samarbeta bättre i den frågan.
Representerar: Nordjobb
Den viktigaste frågan är vad som sker på den nordiska arbetsmarknaden. Det är ju kris i Finland och många ungdomar vill ha möjligheten att resa till andra länder och arbeta där. I Nordjobb har vi ordnat tillfälliga jobb till 300 ungdomar, men det är bara en bråkdel, kanske 10-20 procent av dem som ansökte. De jobbar bara en kort tid så de hinner inte stöta på så många problem, men det vanligaste vi hör från dem är att det är svårt att öppna bankkonton i andra nordiska länder.
Representerar: Ett EU-projekt för att upprätta utbildning för kulturarbetare i den sociala sektorn.
Vi har både konstnärer och producenter samt professionella vårdanställda på vår kurs. Det finns många undersökningar som visar att kultur har en positiv effekt på folks hälsa. Vi har stor tro på att producentrollen är viktig, eftersom det är de som kan sammanföra konstnärerna med andra sektorer. Kanske vi i framtiden också kan ha en specialutbildning för nordiska producenter?
Representerar: NIKK
Flyktingfrågan. Det finns massa kunskap i Norden och möjligheter att utbyta erfarenhet. Det finns också möjligheter att jobba på tvärs av olika myndigheter och organisationer. I Göteborg har vi till exempel två unga simskolelärare som har startat en verksamhet där de lär flyktingbarn att simma.
Ett mål som ligger närmare vår verksamhet är att vi bör hitta gemensamma ord och termer när vi diskuterar jämställdhet. Där varierar det kraftigt mellan olika nordiska länder.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.