Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016 i Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv
Nyhet

Islands LO firar 100 år i ett mer jämställt arbetsliv

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

LO-organisationen ASÍ på Island firar 100-årsjubileum i år. Jubileet firas med musik och konferenser på fyra olika håll på Island nu i mars. Under jubileumsåret kommer troligen för första gången en myndighet, en organisation eller ett företag att få certifiering för den nya isländska likalönsstandarden.

Island har under flera år jobbat med att utveckla en ny certifieringsstandard som ska garantera fullständig jämställdhet i lönefrågor. Nu är Island inne på slutspurten. Över 20 myndigheter, organisationer och bolag går i spetsen för förberedelserna för certifieringen. Flera av dem har kommit så långt att det snart blir dags för utvärdering för att man ska kunna få den slutliga stämpeln.

- Myndigheterna tvekar för att det är dyrt att söka om utvärdering. De vill vara alldeles säkra på att de får stämpeln innan de skickar in sin ansökan om utvärdering, förklarar finansministeriets specialist Guðný Einarsdóttir.

- Men jag hoppas att två myndigheter ska söka om utvärdering under årets lopp, fortsätter hon. 

Lantmäteriet på Island är en av de myndigheter som är redo för utvärdering. Dess personalchef Jónína Valdimarsdóttir säger att Lantmäteriet ständigt jobbar med lönefrågor på ett professionellt sätt och väntar på möjligheten att bli utvärderad. Hon hoppas det blir så snart som möjligt.

Arbetsgivarorganisationen inför standarden

Arbetsgivarorganisationen SA tog ursprungligen initiativet till certifieringsstandarden och har tryckt på för att den ska utvecklas. Nu har SA bestämt sig för att införa standarden. vd:n Hannes Sigurðsson hoppas att organisationen ska vara redo för utvärdering inom ett år. 

- Det finns många olika krav gällande arbetsprocesser som man måste tillgodose innan man blir redo för utvärdering. Vi befinner oss inte i det skede ännu men senare under året vet jag bättre hur det kommer att bli, säger Hannes Sigurðsson.

Certifieringsstandarden har inte varit lätt att utveckla. Den är en verktygslåda med stränga regler om tillvägagångssätt och arbetsmetoder, till exempel dokumentering och arbetsprocesser som man måste införa och följa. 

- Jag vet inte om vi blir den första organisationen att utvärderas, men vi försöker trycka på så att införandet ska ske ganska snabbt, fortsätter Hannes.

ASÍ siktar också på införandet av standarden på ASÍ-kontoret. ASÍ:s vd Guðrún Ágústa Guðmundsdóttir tycker att det är ett viktigt och spännande projekt. Hon hoppas också att bolag, myndigheter och kommuner ska införa standarden så snart som möjligt.

Nationalbiblioteket på Island, Landsbókasafn Íslands – Háskólabókasafn, har också jobbat med införandet av certifieringsstandarden. Nationalbiblioteket har under en lång tid haft ett arbetsutvärderingssystem så att myndigheten ska uppfylla alla lönekrav. 

Men utvärderingen är dyr. Finanschefen Edda G. Björgvinsdóttir vet inte om det lönar sig att genomgå utvärdering. Hon säger att det är någonting som nationalbibliotekets ledning överväger just nu.

Verktyg mot diskriminering

Den nya certifieringsstandarden på Island väcker stor uppmärksamhet utomlands. Guðný Einarsdóttir säger att utländska gäster är nyfikna; de vill gärna veta hur långt man har kommit och hur man gör. Chefen för UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, var på Island i april 2015. Guðný berättar hur fascinerad hon var. 

- Phumzile Mlambo-Ngcuka satte press på oss. Hon vill att vi ska göra standarden färdig så snart som möjligt och börja exportera den, säger Guðný. 

Certifieringsstandarden är ett verktyg för att bli av med könsdiskriminerande löneskillnader på arbetsplatserna. Ju fler arbetsplatser som använder sig av standarden desto mindre blir löneskillnaderna. Så lyder argumenten. År 2022 ska det inte finnas någon löneskillnad alls mellan könen på Island, har Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sagt. 

Men certifieringsstandarden fungerar också bra för att motarbeta diskriminering generellt sett. Guðný Einarsdóttir tror att certifieringsstandarden blir ett fantastisk verktyg för att bekämpa diskriminering av alla slag.

- Bolag och myndigheter som använder sig av certifieringen diskriminerar inte heller folk på grund av deras ursprung, sexualitet eller annat, säger Guðný.  

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment