Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016 i - Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!
- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!
Nyhet

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

| Tekst: Marie Preisler, foto: Lars Bertelsen

35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.

Cecilie Enevold elsker sit arbejde som tv-tilrettelægger, og arbejdede meget mere end fuld tid, da hun blev gravid, og hendes plan var hurtigt efter fødslen at vende tilbage til fuldtidsarbejde. Men prioriteterne ændrede sig markant, da hun blev mor.

- Da jeg blev gravid, var jeg sikker på, at jeg efter fødslen hurtigt skulle i gang med job på fuld tid igen. Jeg så ikke mig selv som én, der skipper karrieren for børnene, men da min søn Harald var fem måneder, og jeg blev tilbudt et job, nænnede jeg alligevel ikke at aflevere ham i vuggestue, fortæller Cecilie Enevold.

Hun arbejdede som freelancer for en stor tv-station og havde mange opgaver, men traf en drastisk beslutning: Hun takkede nej til alle jobtilbud, da Harald var lille. I København, hvor hun og kæresten bor, gav kommunen dengang et mindre tilskud til nybagte forældre, der valgte at passe eget barn derhjemme, fordi der var mangel på kommunale daginstitutionspladser. Det tilbud tog Cecilie Enevold imod og nød det, selvom omverdenen undrede sig:

- Jeg følte et pres udefra. Jeg havde en fornemmelse af, at nogle fandt det mærkeligt. Men det var nok i høj grad også mig selv, der skulle lære at finde ro med en beslutning, der gik imod normen. 

Cecilie Enevold fandt ud af, at det at være mor for hende kræver mere tid hjemme, end et fuldtidsjob gav mulighed for. Hun besluttede at lede efter et deltidsjob, og efter en periode på dagpenge fandt hun sit nuværende job på et tv-produktionsselskab. Et deltidsjob, hvor hun har arbejder 22,5 timer om ugen fordelt på tre arbejdsdage. Deltidsarbejde passer hende og familien perfekt:

- Det er den ideelle løsning for mig. Jeg glæder mig til at komme på arbejde og er totalt veloplagt, når jeg arbejder, fordi jeg også har tid nok sammen mine børn.

For otte måneder siden blev hun mor til endnu en søn, Vilhelm. Han skal ligesom sin storebror passes hjemme, indtil han er omkring halvandet år. Tidligst derefter vender Cecilie Enevold tilbage til sit deltidsjob.

- Jeg vil være hjemme med mine børn så længe som muligt, så når min barsel slutter, tager jeg et halvt års forældreorlov uden løn, hvor vi lever af min kærestes løn.

Hun understeger flere gange, at hun godt ved, at hun er privilegeret, og at ikke alle har råd til at arbejde på deltid. Men at det for hende og hendes familie også har krævet fravalg. Der er færre penge til rejser og tøj, og familien har ikke købt en dyr bolig.

Lang forældreorlov og deltid burde være en mulighed for alle, mener hun og tror på, at det ville betale sig for arbejdsgiverne også.

- Jeg er en endnu bedre arbejdskraft på deltid, fordi jeg er endnu mere effektiv og veloplagt, når jeg arbejder og det at være mor har givet mig mange kompetencer, der også er til gavn på jobbet. Jeg kan eksempelvis holde endnu flere bolde i luften samtidig end før.

Hun frygter ikke, at den aktuelle prioritering af børn frem for karriere kan hæmme hendes job- og karrieremuligheder på sigt:

- Jeg skal nok klare mig. 

Læs mere om deltidsarbejde

Danskerne vil have ret til deltid

71 procent er enige eller overvejende enige i, at småbørnsforældre skal have ret til at gå på deltid. 

10 procent er uenige

13 procent er overvejende uenige.

70 procent ønsker billigere daginstitutioner 

68 procent ønsker længere åbningstider i daginstitutioner

Derimod er danskerne delt på spørgsmålet om udvidet barselsorlov efter svensk model. I Sverige er barslen på 480 dage og otte ugers øremærket til både far og mor. 45 procent af danskerne vil gerne kopiere den svenske model, 44 procent er imod.

Kilde: Magisterbladet

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment