Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016 i Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden

Poul Nielson: Gør voksen- og efteruddannelse obligatorisk i Norden

De fem nordiske lande skal gøre voksen- og efteruddannelse til obligatorisk element i arbejdslivet, og indlede et reelt samarbejde om migration, hvis den unikke nordiske arbejdsmarkedsmodel skal fremtidssikres. Det anbefaler ny rapport fra Nordisk Ministerråd
Opp ett nivå

Denne mappen er tom. For å legge til innhold, bruk 'Legg til nytt innhold'-knappen eller lim inn fra en annen mappe.

Side-alternativer

Poul Nielson,
tidligere dansk minister og EU-kommissær. Til venstre: Finlands arbejdsminister Jari Lindström
FAKTA om rapporten "Arbejdsliv i Norden - Udfordringer og forslag"

Foto: Norden.org

Udarbejdet for Nordisk Ministerråd af tidligere danske minister og EU-kommissær Poul Nielson

Bygger på over 100 samtaler med ministre, parlamentarikere, embedsfolk, forskere, repræsentanter for arbejdsgivere og fagbevægelse i hele Norden, og han har haft møder i EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet, europæiske tænketanke, ILO og OECD, og Poul Nielson har læst referater af flere års ministermøder.

Inddrager ikke den offentlige sektors særlige vilkår.

Rapporten er den tredje af sin art på nordisk plan. Først kom den såkaldte Stoltenberg-rapport om samarbejdspotentialet i det nordiske forsvars- og sikkerhedssamarbejde (2009), som blev forfattet af den tidligere norske forsvars- og udenrigsminister Thorvald Stoltenberg. Könberg-rapporten, som gennemlyser den nordiske sundhedssektor (2014), blev forfattet af den tidligere svenske socialminister Bo Könberg.

Rapportens 14 forslag til styrket nordisk samarbejde om arbejdsliv:


  1. Færre grænsehindringer De nordiske regeringers støtte til en fællesnordisk undersøgelse af løsninger af grænsehindringer for berørte borgere.

  2. Politisk samarbejde om migration En mere substantiel og aktiv fællesnordisk politisk indsats i forhold til at møde de udfordringer, som flygtninge og migration giver for den nordiske arbejdsmarkedsmodel. En særlig arbejdsgruppe under Ministerrådet skal løbende levere fælles analyser og forslag til initiativer.

  3. Bedre arbejdsmarkedsstatistik. De nordiske regeringer nedsætter en styregruppe, som skal sikre kvalitet og kompatibilitet med støtte og koordination fra Nordisk Ministerråds sekretariat.

  4. Stærkere nordisk samarbejde om arbejdsmiljø. Ministerrådet beslutter en opprioritering af indsatsen for godt psykiske arbejdsmiljø og undersøger muligheden for en lovharmonisering på området, drøfter styrket prægning af arbejdet i EU’s ekspertkomiteer på arbejdsmiljøområdet og ministrene udveksler erfaringer med tilsynet med arbejdsmiljøet.

  5. Ligestilling gives tværgående prioritet i samarbejdet om arbejdsliv.

  6. Katalog med ideer til håndtering af fragmenteringen både i Norden og internationalt.

  7. Obligatorisk voksen- og efteruddannelse for alle i Norden. De nordiske regeringer skal forpligte sig og med arbejdsmarkedets parter teste to modeller.

  8. De særlige udfordringer for jobskabelse i Vestnorden skal undersøges og drøftes politisk

  9. Flere politiske temadrøftelser mellem de nordiske arbejdsministre på grundlag af oplæg produceret i et bredere samarbejde.

  10. Styrket mødeforberedelse Sekretariatet for Nordisk Ministerråd får en mere substantiel, initierende og koordinerende rolle i forberedelsen af ministermøderne.

  11. Flere penge til mere ambitiøst samarbejde. Regeringerne må sikre finansiering af et mere ambitiøst nordisk samarbejde om arbejdsliv.

  12. Fælles markering i EU. De nordiske arbejdsministre skal i EU organisere en stærkere fælles markering af kernen i den nordiske arbejdsmarkedsmodel – både i forhold til kommission, parlament og ministerråd.

  13. Samarbejde med ILO. Nordisk Ministerråd for Arbejdsliv intensiverer samarbejdet med ILO om bl.a. bedre arbejdsmarkedsstatistik internationalt og kendskab til den nordiske model.

  14.  Opprioritering af Nordens samarbejde i OECD er en opgave for Nordisk Ministerråd for Arbejdsliv.

Arbejdsliv i Norden. Udfordringer og forslag:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:norden:org:diva-4413

Working Life in the Nordic Region: Challenges and proposals:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:norden:org:diva-4416

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment