Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016 i Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna
Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna
Nyhet

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Isländska kvinnor lämnar sina arbetsplatser idag, måndagen den 24 oktober, för att demonstrera mot ojämlika löner. Eftersom kvinnorna i genomsnitt endast har 70,3 procent av männens löner anser de att de har fullgjort sin arbetsdag klockan 14.38. Kvinnorna samlas i Reykjavik och landets näst största stad Akureyri för att protestera på Kvennafrí, som dagen kallas på isländska.

Den 24 oktober är de isländska kvinnornas demonstrationsdag. Det är fjärde gången i Islands historia som kvinnorna lämnar sina arbetsplatser för att demonstrera mot ojämställdhet och ojämna  lönevillkor. Den första demonstrationen ägde rum den 24 oktober 1975. Sedan dess har kvinnorna demonstrerat tre gånger till, senast 2010.

Chefen för jämställdhetscentret Jafnréttisstofa på Island, Kristín Ástgeirsdóttir, säger att 1975 handlade kvinnornas krav om lönejämlikhet, förbättrade villkor på arbetsmarknaden och ökad politisk makt. Idag är Island på första plats på World Economic Forums jämlikhetslista tack vare kvinnorörelsen på Island. Men Kristín menar att det fortfarande krävs åtgärder för att förbättra jämställdheten.

Hon menar att sedan 1975 har kvinnor fått större makt, bättre utbildning och samma tillgång till hälsovård som männen. Men hon anser att det största problemet idag är att löneskillnaderna mellan könen fortfarande består.

Under den ekonomiska krisen som inleddes 2008 minskade löneskillnaden och kvinnorna jublade. Men under uppgången de senaste åren har arbetsgivarna börjat betala ut olika förmåner som kvinnorna inte får ta del av. Löneskillnaden har därför ökat. Och kvinnorna kräver att löneskillnaderna genast upphör.

Beräkningar visar att kvinnorna endast har tjänat in en halvtimme sedan 2005 jämfört med männen. När kvinnorna lämnade sina arbetsplatser under demonstrationen 2010 gick de ut klockan 14.25, idag lämnar de kontoren  klockan 14.38. Det betyder att de endast har tjänat in tre minuter om året. Om trenden fortsätter i samma takt måste de vänta 52 år för att få lik lön som männen, år 2068.

Demonstrationens koordinator Maríanna Traustadóttir nämner också  föräldraledigheten. Hon menar att föräldraledigheten kollapsade under den ekonomiska krisen när föräldrapenningen skars ner och kvinnorna stannade hemma för att ta hand om sina barn. Nu kräver Maríanna att föräldraledigheten ska rekonstrueras.

- Dagens krav är i huvudsak tre: Lika lön för kvinnor och män, återuppbyggandet av föräldraledigheten och kampen mot könsrelaterad våld, säger Kristín Ástgeirsdóttir

Kvennafrídagurinn

Kvinnor har tagit ledigt fyra gånger

  1. Hela dagen den 24 oktober 1975.
  2. De lämnade arbetsplatserna klockan 14.08 den 24 oktober 2005.
  3. De lämnade arbetsplatserna klockan 14.25 den 24oktober 2010.
  4. I dag, den 24 oktober 2016, går de klockan 14.38.
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment