Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2016 i Socialdemokraterna nästan utplånade i isländska valet
Nyhet

Socialdemokraterna nästan utplånade i isländska valet

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir

Den stora förloraren i parlamentsvalet på Island är det socialdemokratiska partiet Samfylkingin, tillsammans med centerpartiet Framsóknarflokkurinn. Socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val och fick in endast tre ledamöter i det isländska parlamentet, Alltinget. Partiet utplånades nästan helt och hållet.

Det har pågått häftiga strider, nästan brödrafejd, inom det socialdemokratiska partiet på Island de senaste åren, enligt professor Grétar Þór Eyþórsson vid Akureyri universitet. Professor Grétar Þór Eyþórsson tror att det definitivt påverkat valresultatet. Han säger att opinionsmätningar tidigare under året visat att partiets image bland väljarna färgats av bråk och inbördes strider.

- Det är inte lätt att gå till val med den imagen, säger han.

Partiet satt i regeringen år 2007 när den ekonomiska kraschen ägde rum och ledde sedan regeringen 2009-2013. Det socialdemokratiska partiet förlorade stort 2013. Nu ratade väljarna partiet nästan helt.

- Partiet har förlorat stora grupper som historiskt sett har varit partiets väljarbas, säger han.

Försvarade inte socialdemokratin

ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnsson instämmer. Han anser att partiet har närmat sig vänsterpartiet VG med vikt på miljöpolitik och klimatförändringar. Partiet har lämnat över den traditionella socialdemokratiska politiken till nya partier, i stället för att försvara socialdemokratin och behålla sin position genom samarbetet med LO och fackförbunden.

- Det är ingen hemlighet att sedan socialdemokraterna gick med i regeringssamarbetet 2007, har det funnits en klyfta mellan ASÍ och det socialdemokratiska partiet, säger Gylfi Arnbjörnsson.

Varumärket förstört

Professor Grétar Þór Eyþórsson tror inte socialdemokratiska frågor har försvunnit inom den isländska politiken, trots att Samfylkingin som varumärke för väljarna har förstörts. Han anser att socialdemokratiska väljare bara har röstat på nya partier. Den traditionella vänster-höger-politiken på Island har enligt honom förändrats.

- De nya partierna har möjligen fört den isländska politiken närmare den skandinaviska politiken med ett nytt liberalt parti som Viðreisn, säger Grétar Þór Eyþórsson.

- Tiden kommer att visa hur socialdemokratin utvecklas, om socialdemokraterna enas igen eller förblir splittrade, fortsätter han.

Fyra segrare

Sju politiska partier fick in sina representanter i det isländska parlamentet alltinget i parlamentsvalet i helgen. Aldrig har så många partiet fått in ledamöter i parlamentet. Fyra av de sju partierna anses vara valets segrare; det nya liberala partiet Viðreisn, det vänster-gröna partiet Vinstri-Græn, piratpartiet Píratarnir och det konservativa partiet Sjálfstæðisflokkurinn.

Kommentator Eiríkur Bergmann Einarsson betonar att regeringen förlorar samtidigt som oppositionen inte vinner majoritet i det isländska parlamentet. Nya politiska partier kommer in i bilden och det påverkar resultatet. Han förklarar också att Panamaläckan är orsaken till valet och möjligen påverkat resultatet.

Komplicerad situation

Frågan om Islands nya regering är svår. Situationen är komplicerad och det är svårt att säga hur det kommer att bli. I ögonblicket tror Eiríkur Bergmann att det blir en center-höger regering men utesluter inte att piraterna kommer in i regeringen med sitt internationellt sett historiska valresultat.

- Om det inte går snabbt att bilda en regering kan det bli en politisk kris här på Island, anser Eiríkur Bergmann Einarsson.

Eiríkur Bergmann Einarsson tror att situationen kan bli komplicerad om inte en regering bildas inom kort.

Valresultatet

Konservativa partiet Sjálfstæðisflokkurinn fick 29,1% och 21 parlamentsledamöter.

Vänsterpartiet Vinstri hreyfingin Grænt framboð fick 15,8% och 10 alltingsledamöter.

Piratpartiet fick 14,4% och 10 ledamöter på alltinget.

Det nya liberala partiet Viðreisn fick 10,4% och 7 alltingsledamöter.

Centerpartiet Framsóknarflokkurinn fick 11,5% och 8 parlamentsledamöter. Partier förlorar 11 parlamentsplatser.

Partiet Björt framtíð fick 7,2% och 4 alltingsledamöter.

Socialdemokraterna Samfylkingin fick 5,8% och 3 ledamöter. Socialdemokraterna förlorar sex parlamentsplatser.

 

arkivert under:
Fakta

63 ledamöter sitter i det isländska Alltinget. Det nyvalda parlamentet består av 31 nya ledamöter, de flesta från Piratpartiet och det nya partiet Viðreisn. Könsfördelningen mellan ledamöterna är jämn, 30 kvinnor och 33 män.

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment